13:01 / 25.06.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Slonjšak: Epidemija se posebno teško odrazila na život osoba s invaliditetom

 Izvješću o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Izvješću o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Epidemija Covida na posebno težak način odrazila se na život osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, istaknula je u petak pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak podnoseći Hrvatskom saboru izvješće o radu za 2020. godinu.

Utjecaj epidemije Covida i potresa pokazao je sve nedostatke u sustavu na koje godinama ukazujemo, promjena načina života, načina liječenje i umiranja, sve što se dogodilo na posebno težak način odrazilo se na život osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju i njihove obitelji, kazala je Slonjšak.

Problemi kao što su nedovoljan broja stručnjaka u institucijama u zdravstvu, obrazovanju i socijalnoj skrbi, nedostatak informatičke pismenosti, slaba dostupnosti različitih usluga poput prijevoza do usluga rehabilitacije, tek će pokazati posljedice za mentalno, fizičko, emocionalno i socijalno zdravlje, rekla je prvaobraiteljica.

Posebno je izdvojila izostanak kontinuiteta u provođenju zdravstvenih usluga što je kod mnogih dovelo do pogoršanja zdravstvenog stanja.

Dodala je i kako se nastava od kuće posebno negativno odrazila na učenike s teškoćama u razvoju pa su roditelji bili i stručnjaci i pomoćnici u nastavi.

Kako je navela Slonjšak, u 2020. stagnirale su i zakonodavne promjene vezane za poboljšanje položaja osoba s invaliditetom te s tim u vezi smatra da je potrebno što hitnije donijeti novi Zakon o socijalnoj skrbi, Zakon o osobnim asistentima i Zakon o inkluzivnom dodatku.

U 2020. Ured pravobraniteljice zaprimio je ukupno 2.266 prijava fizičkih i pravnih osoba, 94 više nego godinu ranije, a najveći broj odnosio se na prava iz radnog odnosa (primjerice rad od kuće) i prava iz područja socijalne skrbi. Ured je uputio pravnim osobama preko 420 preporuka i upozorenja, te predložio preko 20 izmjena i dopuna zakona.

Zastupnici su jednoglasno podržali izvješće pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za prošlu godinu naglasivši potrebu daljnje senzibilizacije za potrebe i prava osoba s invaliditetom.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!