06:12 / 25.06.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Zlata Đurđević nije dobila podršku Sabora, 81 zastupnik glasao protiv

Sabor nije izglasao Đurđević

Sabor nije izglasao Đurđević

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Hrvatski sabor u petak je s 37 glasova za, 81 protiv i 5 suzdržanih odbio prijedlog predsjednika RH Zorana Milanovića da se Zlata Đurđević imenuje za predsjednicu Vrhovnog suda.


Zastupnici o Đurđević

Uoči glasovanja Marija Pavliček (Hrvatski suverenisti) ponovio je da im je Đurđević neprihvatljiva jer je ideološki obojena, eksponent lijevo liberalne politike i igračka u rukama predsjednika Zorana Milanovića.

- Kod nje nema ideologije, radi se o stručnoj osobi koja smeta svima koji ne žele promjene, ustvrdio je Krešo Beljak (HSS).

Dražen Bošnjaković
(HDZ) ponovio je da se Đurđević nije javila na javni poziv, da je prekršila zakon te da zato nije prihvatljivo da bude imenovana u Vrhovni sud, a kako ona "nije najbolji kandidat" poručio je i Stephen Nikola Bartulica. (DP).


- Imamo svoj stav koji je čvrst i rezolutan. Ne Zlati Đurđević isključivo zbog toga što je ona eksponent jedne lijevo liberalne politike, politički eksponent Zorana Milanovića, politički eksponent Možemo, SDPa stoga nam ona kao kandidat nije prihvatljiva, rekao je Hrvoje Zekanović, predsjednik kluba zastupnika Hrvatskih suverenista.


- Profesorica Đurđević je pokazala izvrsnost u svom znanju, ona je pokazala integritet, karakter i mislim da je sasvim sigurno jedna sjajna kandidatkinja, rekla je Urša Raukar Gamulin iz Možemo!

- Ostajem pri stavu da ćemo glasati za profesoricu Đurđević i ostajem pri stavu da je većina u Saboru neće izabrati i ostajem pri stavu da vjerojatno u ovom mandatu nećemo izabrati predsjednika Vrhovnog suda, rekao je Arsen Bauk iz SDP.

Peđa Grbin (SDP) istaknuo je da postoje dvije opcije, jedna koja smatra da je u hrvatskom pravosuđu sve u redu i druga koja želi mijenjati stvari.

- Zlata Đurđević nije izabrana za predsjednicu Vrhovnog suda zato što vladajući jednu takvu osobu, stručnu, profesionalnu i samostalnu, ne žele na čelu pravosudne piramide. Nakon ovoga, tko će od stručnih i profesionalnih osoba biti spreman javiti na ponovljeni javni poziv i sudjelovati u ovakvoj trakavici, upitao je Grbin dodavši kako je riječ o svojevrsnoj ustavnoj krizi. Najavio je da će SDP podržati svaku osobu koja je stručna i ispunjava uvjete.

- Ostajemo dakle na stavu da ne možemo podržati kandidatkinju prof. Đurđević. Problem je u tome što je profesorica Đurđević pristala sudjelovati u postupku koji je zapravo protuzakonit, rekao je Damir Habijan iz HDZ-a.

Marija Selak Raspudić (Most) sve je nazvala farsom u kojoj je Sabor sveden na bezvrijednu instituciju koja bi trebala sudjelovati u predstavi čiji je ishod unaprijed predodređen.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić ustvrdio je da glasovanje za Zlatu Đurđević pokazalo da je dobila svega 37 glasova, odnosno, oko četvrtine svih zastupnika. Dodaje da se vidi da ni polovica oporbe nije glasala za predsjednikov prijedlog. - Glasovanje je pokazalo da su bili točni i ispravni argumenti HDZ-a da je Đurđević sudjelovala u nezakonitom i protuustavnom postupku koji se odvijao između dva javna poziva.

Nakon ovog postupka, vrijeme je da se okrenemo budućnosti i da DSV u najskorijem roku raspiše novi javni poziv te da nijedan od sudionika, da bi sve bilo transparentno, u tom postupku ne uputi ni naznaku hrvatskoj javnosti kako je taj javni poziv za bilo koga rezerviran unaprijed, poručio je, istaknuvši da HDZ nema svog kandidata te da pozivaju sve potencijalne kandidate s vizijom, kvalitetnim programom i ambicijom da se jave na taj poziv.

Pupovac: SDSS će biti suzdržan o Đurđević

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac najavio je u petak da će njegov zastupnički klub glasati suzdržano o kandidatkinji predsjednika Republike Zlati Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda jer se, kaže, nije vodila rasprava o kandidatkinji nego o načinu na koji je rasprava tekla.

Rasprava se odmaknula od toga kako doći do najboljeg kandidata i pretvorila se u niz uvreda, kleveta, optužbi bez ikakvih osnova. Kad danas budemo glasali, nećemo glasati o profesorici Đurđević nego o načinu na koji je procedura vođena i o načinu na koji je rasprava tekla, kazao je Pupovac na konferenciji za novinare.

Poprilično oslabljena profesionalnost i profesionalna etika sudačkog i pravosudnog poziva od početka 90-ih do danas predstavljaju ozbiljnu prepreku za reformu pravosuđa, a istodobno dovoljan razlog da se zapravo krene u reformu. Zadnji ozbiljan pokušaj da se to napravi bio je od 2000. do 2010. godine i tada je postojao nekakav konsenzus među političkim strankama da se to učini. Taj zakonodavni okvir postoji i danas, ali druge stvari nisu unapređivane i svi koji govore i misle da vrijeme da se ponovno posvetimo reformi pravosuđa u pravu su, istaknuo je.

Što se tiče načina na koji je pokrenut način izbora za predsjednika Vrhovnog suda, dodao je, bio je drugačiji od dosadašnjih po modelu nejavnih dogovora, uz gotovo nikakvu javnu raspravu o kandidatima. Sada smo imali otvorenu, glasnu i dugotrajnu javnu raspravu, ali to ne znači da je bila bolja i da je njen ishod bio bolji, ustvrdio je Pupovac.

Rasprava počivala na voluntarizmu i destrukciji

Ta je rasprava, na žalost, u dobroj mjeri počivala na voluntarizmu i destrukciji same javne rasprave, na omalovažavanju i klevetanju svih koji su drugačije mislili. Omalovažavanje ljudi i institucija je tu javnu raspravu zapravo degradiralo i šteta je da se to dogodilo, ocijenio je Pupovac.

Šteta je što je cijeli postupak dolaženja do kandidata za čelnika Vrhovnog suda započeo svojevrsnom proceduralnom prečicom i što je nakon toga započelo nešto što je destruiralo javnu raspravu, napomenuo je. Da je bilo drugačije, sklon sa vjerovati da bi Đurđević bila ozbiljan kandidat za mjesto predsjednika Vrhovnog suda, no, ovako, to se pretvorilo u sve drugo osim u raspravu o tome što je potrebno napraviti.

Đurđević sasvim sigurno nije zaslužila kritike, napade i objede s različitih strana i u relativnoj ranoj fazi smo pokušali govoriti o tome. Na žalost, objekti difamacije, klevete, objeda najrazličitije vrste, izvrtanja onoga što bismo govorili, pretvaranja u nešto što mi nismo rekli je bilo opće mjesto koje je pratilo njezinu kandidaturu. Ugledni članovi akademske zajednice, ugledni javni angažirani intelektualci, kao što je i sama Đurđević bili su napadani, klevetani, denuncirani i kvalificirani najgorim mogućim kvalifikacijama, ocijenio je Pupovac.

Vladajući HDZ najavio je da neće podržati Đurđević jer je pristala sudjelovati u protuzakonitoj proceduri izbora čelnika Vrhovnog suda.

Ne podržava je ni dio opozicije. Hrvatski suverenisti kažu da su protiv nje jer smatraju da je eksponent neoliberalnog svjetonazora, a Domovinskom pokretu glavna zamjerka je teza Đurđević da su problemi u pravosuđu nastali devedesetih. Most drži da se oko kandidata za Vrhovni sud moraju dogovoriti predsjednik i premijer.

Đurđević je kao kandidatkinja prihvatljiva SDP-u, IDS-u, Klubu zeleno-lijevog bloka te GLAS-u koji ističu da je riječ o profesionalnoj, stručnoj i sposobnoj osobi, a HDZ ju ne prihvaća jer je samostalna i neovisna od politike.

SDSS nije sudjelovao u četvrtak u raspravi o Đurđević jer su zastupnici bili na komemoraciji za žrtve ustaškog režima u Jadovnom. U raspravi nisu sudjelovali ni Reformisti koji su ranije najavili da će je podržati.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!