Hrvatska bolja za šest mjesta na indeksu percepcije korupcije

31.01.2023.

Zadnja izmjena 12:50

Autor: I.Z./HRT/Hina

Korupcija

Korupcija

Foto: - / Shutterstock

Hrvatska je prema indeksu percepcije korupcije u 2022. popravila svoju poziciju za šest mjesta i sada je 57. od 180 država, objavio je danas Transparency International. 

Ovogodišnji hrvatski indeks je 50, što je tri boda više nego prošle godine. To joj je i najbolji rezultat od 2015. godine na indeksu percepcije korupcije TI-ja.

Od Hrvatske su bolje susjedne Italija i Slovenija koje s 56 bodova dijele 41. mjesto.

Prema indeksu percepcije korupcije lošije stoje Crna Gora s 45 bodova, Mađarska s 42 boda, a Srbija je pala za pet mjesta i sada je 101. s 36 bodova.

Među hrvatskim susjedima najlošije stoji Bosna i Hercegovina ima 34 boda i time je treća najgora zemlja na kontinentu (110. mjesto u svijetu), lošije su samo Ukrajina (116. mjesto) i Rusija (137. mjesto).

Među članicama Europske unije, Hrvatska je bolja od Mađarske (77. mjesto), Bugarske (72. mjesto) i Rumunjske (63.mjesto).

U hrvatskom društvu na ljestvici s 50 bodova je Mauricijus, a bod više imaju Ruanda i Saudijska Arabija.

Najtransparentnije države u 2022. godini su ponovno Danska, Finska i Novi Zeland. Danska ima jedan bod više nego prošle godine (90), a Finska i Novi Zeland izgubile su bod (87).

Na posljednjem mjestu sa samo 12 bodova je Somalija.

Indeks percepcije korupcije zasnovan je na kombinaciji podataka i analiza međunarodnih institucija koje određuju percepciju korupcije u javnom sektoru očima poslovnih ljudi, analitičara i stručnjaka.

Rezultati su predstavljeni na skali od 0 do 100, pri čemu ocjena nula označava visoku korupciju u državi, a ocjena 100 najviša je moguća. 

Preko desetljeća nema značajnijih pomaka Hrvatske u indeksu percepcije korupcije

Antikorupcijski stručnjak Zorislav Antun Petrović pozitivnim je ocijenio da Hrvatska drugi put otkad je uključena u indeks percepcije korupcije 1998. ima prolaznu ocjenu - 50, no s druge strane, kaže, obeshrabruje da već preko desetljeća nema značajnijih pomaka i ocjene variraju od 46 do 50.

- Nakon skoka Hrvatske u prvom desetljeću 21. stoljeća, koji je bio uzrokovan ponajviše procesom pristupanja Europskoj uniji, sad je uslijedio period stagnacije tijekom kojeg je, u najboljem slučaju, jednostavno održavano postojeće stanje, smatra Petrović.

Optimisti bi, kaže, vjerojatno ocijenili da se ipak nešto zbivalo, jer su antikorupcijske norme u međuvremenu postale bitno zahtjevnije, a Hrvatska nije tonula niže na ljestvici, no zemlje članice Europske unije jednostavno moraju bar nominalno pratiti pozitivne trendove.

Petrović: Hrvatska među lošijim đacima najzahtjevnije škole

- Moglo bi se reći da je Hrvatska među najlošijim đacima najzahtjevnije škole, odnosno da ulaže minimum napora da je baš ne izbace, ali kao da nema ozbiljnu ambiciju napredovati, dodao je.

Indeks percepcije korupcije temelji se na istraživanjima koja prvenstveno ocjenjuju pravni sustav pojedine države, odnosno pravila poslovanja.

- Dakle, ne ocjenjuju se skandali već se analiziraju propisi i nastoji utvrditi koliko su, slikovito rečeno, otporni na korupciju. Različiti skandali i dojam koji se stvara na temelju medijske slike nemaju suštinskog utjecaja na ovo istraživanje, zaključio je Petrović.

Slovenija najgora u povijesti po indeksu percepcije korupcije

Slovenija je prošle godine ponovno pala na indeksu percepcije korupcije (CPI) i dosegla povijesno najnižu razinu, objavila je nevladina međunarodna organizacija Transparency International. 

Kako prenosi slovenska agencija STA, tijekom prošle godine Slovenija je pala za jedan bod i s 56 bodova se izjednačila s Italijom, Gruzijom i Češkom.

- Nalazi ovogodišnjeg indeksa percepcije korupcije vrlo su zabrinjavajući, a Transparency International Slovenija vjeruje da će se trend nastaviti sve dok donositelji odluka ne nastave provoditi nultu toleranciju na korupciju, upozorila je predsjednica slovenskog ogranka Transparency Internationala Neža Grasselli.

Grasselli je istaknula da "svaki pojedinac može pridonijeti svoj dio većem integritetu u društvu zahtijevajući tu nultu toleranciju od donositelja odluka".

Slovenija je već 2021. doživjela značajan pad na ljestvici zemalja po percepciji korupcije, ali je prije toga nekoliko godina stagnirala.

Od slovenskih susjeda najlošije je ocijenjena Mađarska, koja je od 2012. izgubila 13 bodova, a ovaj put s ocjenom 42 nalazi se na 77. mjestu.

Nešto bolje rangirane su susjedna Hrvatska (50 bodova, 57. mjesto) i Italija (56 bodova, 41. mjesto).

Osjetno bolji plasman ostvarila je Austrija, koja je na 22. mjestu s ocjenom 71, ali je u posljednjih godinu dana pala za tri boda.

Srbija na globalnoj listi percepcije korupcije na najlošijoj poziciji u 11 godina

Srbija je na najznačajnijem globalnom rangiranju zemalja po percepciji korupcije pala za pet mjesta na listi - na 101. poziciju, i u javnom sektoru ima indeks 36 od 100 mogućih, priopćila je danas nevladina organizacija Transparentnost Srbija (TS).

U prethodne dvije godine Srbija je imala indeks percepcije korupcije 38 i nalazila se na 94. odnosno 96. mjestu liste koju objavljuje međunarodna organizacija Transparency International.

Ovogodišnji skor je ujedno najlošiji u posljednjih 11 godina, otkako se primjenjuje ista metodologija ocjenjivanja, navodi TS.

Taj pad, poslije desetogodišnje stagnacije, ocjenjuje TS, očekivan je u situaciji otvorenog kršenja brojnih protukorupcijskih preventivnih zakona.

Indeks Srbije za sedam poena manji je od svjetskog prosjeka, a od zemalja regije lošija je samo Bosna i Hercegovina, s indeksom 34, dok Albanija dijeli 101. poziciju sa Srbijom, navedeno je u priopćenju.

Istodobno, prištinski mediji navode da je Kosovo djelomice napredovalo u borbi protiv korupcije, ali je i dalje ne drži pod kontrolom, uz ocjenu da bi "odgovornije vođenje dijaloga sa Srbijom omogućilo provođenje ključnih reformi".

Kosovo je dobilo 41 bod i zauzelo 84. poziciju na globalnom rangiranju zemalja po percepciji korupcije, objavila je prištinska Koha.


Transparency International: BiH najgora u regiji u borbi protiv korupcije

BiH ima najgore rezultate u regiji po indeksu percepcije korupcije, a istodobno je na dnu ljestvice po rezultatima u borbi protiv te pojave među svim državama na cijelom europskom kontinentu, upozorili su u utorak iz bosanskohercegovačkog ogranka organizacije Transparency International (TI).

Godišnji Indeks percepcije korupcije (CPI) za 2022. koji je objavio TI pokazao je kako je taj problem u BiH dobio dramatične razmjere, a vlasti ne pokazuju nikakvu spremnost da taj trend zaustave.

- BiH zauzima uvjerljivo najniže mjesto u regiji i treće najgore mjesto u Europi kada je u pitanju index percepcije korupcije. Samo su Rusija i Ukrajina ostvarile gori rezultat od BiH koja s ocjenom 34 na ljestvici od nula do 100 spada u red zemalja u kojima se stanje korupcije najviše pogoršava, istaknuli su iz TI-ja za BiH.

Podsjećaju kako je od 2012. BiH nazadovala čak osam indeksnih poena i zajedno s Turskom u ovogodišnjem globalnom izvještaju TI izdvojena je kao primjer najvećeg pada u regiji Istočne Europe i Središnje Azije.

U najvažnijim zaključcima TI-ja koji se odnose na ove regije navedeno je da zemlje zapadnog Balkana nisu u stanju suzbiti organizirani kriminal zbog pogoršanja vladavine prava i "zarobljenog" pravosuđa.

Pritom je istaknuto kako je BiH na "povijesnom dnu", a da etničke podjele ometaju rad demokratskih institucija koje bi se trebale boriti protiv korupcije.

Navedeno je kako se to posebice vidi u slučaju u Tužiteljstvu BiH za koje u TI-ju tvrde kako je dvojbena njegova sposobnost da procesuira korupciju.

Zbog stanja u pravosuđu, kako tvrde u TI-ju, godinama nije procesuirano niz važnih slučajeva organiziranog kriminala i korupcije, uključujući i one u kojima su sudjelovali visoki dužnosnici. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!