13:18 / 29.06.2019.

Autor: HRT

Slučaj Kuščević: HNS za smjenu, Vlada odbacuje ultimatum, ministar se brani

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Svetom Martinu na Muri održana je sjednica Predsjedništva HNS-a. Iz te stranke zatražili su hitan sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem.
Hrvatska narodna stranka traži smjenu HDZ-ova ministra Lovre Kuščevića. Zahtjev su iznijeli u Svetom Martinu na Muri gdje se održala sjednica Predsjedništva i Središnjeg odbora stranke. HNS-ovci su zatražili hitan sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem.
- Ne prestaju nagađanja o rekonstrukciji Vlade Stjepan Čuraj, saborski zastupnik HNS-a, rekao je da je na sastanku bilo riječi o rekonstrukciji Vlade. 

- Tražit ćemo od premijera hitan sastanak i na njemu ćemo predložiti smjenu ministra uprave Lovre Kuščevića. Vjerujem da će premijer Andrej Plenković poslušati zdrav razum, kazao je Čuraj.

Na pitanje novinara hoće li HNS izaći iz vladajuće koalicije ako premijer ne smijeni ministra Kuščevića, Čuraj je rekao kako vjeruje da do toga neće doći.

- Mi vam nismo kao neki koji će glasati protiv ministra i očekivati biti u toj vladi, dodao je.

Govoreći o tome što najviše zamjera ministru Kuščeviću, kazao je da je riječ o pitanju političke odgovornosti. 

- Dalje ne bih ulazio u neke spekulacije. Mislim da je svima jasno da biti ministar u Vladi zahtijeva drugačije kriterije.

Rekao je i da ne vjeruje nagađanjima da će Matija Posavec napustiti HNS.

- O tome nikada nije bilo govora. Samo sam u medijima čitao o tome, dodao je.

HNS, inače, u Svetom Martinu na Muri ovog vikenda organizira sportske susrete. Na njima će se okupiti oko 2000 članova stranke. Za sutra u podne najavili su konferenciju za novinare.
Predsjednica o Kuščeviću: Moramo se voditi i moralnim načelima
Iz Vlade su poručili da je premijer sinoć razgovarao s potpredsjednikom Vlade Predragom Štromarom koji je negirao najave u medijima da će HNS tražiti smjenu ministra Kuščevića.

- Razgovarat ćemo na redovitom koalicijskom sastanku ovaj ili sljedeći tjedan. Ultimatumi ne dolaze u obzir, u konačnici odluku o svakom ministru u Vladi donosi premijer, priopćeno je iz Vlade.

Na optužbe je odgovorio i ministar Kuščević koji je na Braču sudjelovao na svečanoj sjednici Grada Supetra. Brani se izvješćima.

- Što se tiče optužbi koje mi se stavljaju na teret, mislim da je najbolje pročitati jučerašnje izvješće općine Nerežišće u kojem se potvrđuje da su svi prostorni planovi za vrijeme dok sam bio načelnik, rađeni transparentno, pod jednakom uvjetima za sve.

Još jučer su iz HNS- a poručili kako je možda ovo prilika i za širu rekonstrukciju Vlade. Stajalište HNS-a o rekonstrukciji i ministru Kušćeviću komentirao je i ministar Milan Kujundžić.

Mogu sigurno reći da premijer do sada nije prihvaćao ultimatume, a da li je to ultimatum ili nešto drugo to ne znam.

Na pitanje da se u nekoj široj rekonstrukciji traže i njegova ostavka Kujundžić je odgovorio: "Ja intelektualno podržavam sve ljude s idejama".

A SDP-ovci će tražiti smjenu Kuščevića u Saboru.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li premijer moći zadržati i koalicijskog partnera i Lovru Kuščevića ili je takva kombinacija nemoguća. Ako se pita Darinka Kosora, čelnika HSLS-a, još jednog HDZ-ova partnera, vrijeme u Vladi isteklo je i ministru uprave i HNS-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!