07:26 / 04.03.2019.

Autor: D.M./P.F./HRT

Slučaj Pag: Odgođena smjena, oglasila se ravnateljica

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Uz posljednji propust, koji je umalo stajao života četvero malodobne djece, zadarski centar ima i najlošije rezultate u Hrvatskoj.
Upravno vijeće Centra za socijalnu skrb u Zadru u ponedjeljak je raspravljalo o propustima u radu ravnateljice Vesne Burčul čiju je smjenu, zbog tragičnog događaja na Pagu, predložila resorna ministrica Nada Murganić, no konačna odluka odođena je za utorak nakon što članovi vijeća prouče izvješća o provedenom nadzoru nad radom Centra.

- Djeci iz Paga pružena psihološka pomoć
- Ostavka ministrice ne riješava problem - krivi su ljudi na terenu

Sjednicu Upravnog vijeća sazvala je Murganić kako bi se raspravilo o potezima ravnateljice zadarskog Centra za socijalnu skrb u čijem su radu, po riječima ministrice, uočeni teški propusti u slučaju zločina koji je otac počinio nad svoje četvero djece u Pagu. 

Odluka će biti donesena nakon što se prouče izvješća o nadzoru i očitovanje prozvane ravnateljice, izvijestila je predsjednica Upravnog vijeća Marina Dujmović Vuković nakon sastanka Upravnog vijeća na kojem se očekivala smjena ravnateljice. 

Prije početka sjednice Upravnoga vijeća pred Centrom za socijalnu skrb u Zadru okupilo se 40-tak djelatnika Centra.

- Okupili smo se u znak podrške ravnateljici Vesni Burčul, rekao je Vinko Pavić, jedan od djelatnika Centra za socijalnu skrb u Zadru. 

Zvonimir Petrović, potpredsjednik Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi u Hrvatskoj, rekao je da je riječ o spontanom okupljanju radnika. Nisu zadovoljni načinom na koji se trenutačno radi u sindikatu.

- Ako je smjena ravnatelja ta koja će riješiti probleme u sindikatu, neka bude tako. No, postoje mnogi drugi problemi, zapostavlja se rad radnika u ovim ustanovama. Iako su propisani mnogi kriteriji, od opreme, objekata, načina rada, sistematizacije radnih mjesta, radnika nedostaje. Ova ustanova ima 2-3 automobila za obavljanje poslova od Gračaca, Paga, Zadra. Nemoguće je realizirati sve te probleme koje oni imaju, rekao je.

Na pitanje je li za tragičan slučaj na Pagu kriva ministrica ili ravnateljica, odgovorio je da i sama smjena bivšeg državnog tajnika Marina Strmote pokazuje da u Ministarstvu nešto ne funkcionira. Smatra da se kao članica EU-a moramo pridržavati svih pravila koje tamo vrijede - od broja korisnika do broja socijalnih radnika, pedagoga, defektologa.

- Mora se olakšati rad ljudima koji su zatrpani papirologijom. Podršku dajemo članovima sindikata i socijalnim radnicima, koji su zapušteni, rekao je.

Poručio je da se nije smjelo dogoditi da je ravnateljica putem medija već osuđena.

- Socijalnih radnika puno nedostaje, to je težak rad. Zalažemo se da dobiju tretman službene osobe, naglasio je.


Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić kaže kako nije iznenađena što ravnateljica Vesna Burčul danas nije smijenjena.

- Upravno vijeće je dobilo nalaz koji moraju proučiti. Treba ga dobiti i ravnateljica koja ima pravo na njega se očitovati. Stalno nam je da bude zakonska procedura i korektan odnos, rekla je ministrica Murganić.


Oglasila se i ravnateljica Burčul

"Zbog brojnih upita novinara, koji posreduju u potrebi da i javnost dobije odgovore šaljem ovo priopćenje koje nije odgovor na vaša brojna pitanja ali je i novinarima i javnosti poziv na razmatranje i razmišljanje.

Podsjećam da se radi o četvero male djece koje je njihov otac bacio s prvog kata i tako ih pokušao ubiti.

Kao odgovorna osoba, ali i kao socijalna radnica tvrdim da nitko ne može predvidjeti ovakvo ponašanje pojedinca. Nema pokazatelja, informacija, dojava, spoznaja u komunikaciji s roditeljima koji bi ukazivali na zanemarujući ili zlostavljajući odnos roditelja prema ovoj djeci u posljednjih godinu dana. Stoga odgovorno tvrdim da Centar za socijalnu skrb nije mogao prevenirati ovu tragediju svojim djelovanjem. Ovakav čin očajnog bezumlja nije moguće predvidjeti.

Centar za socijalnu skrb sa svim svojim stručnim radnicima, od kojih mnogi imaju dodatne edukacije i neprekidno se educiraju, ne može spasiti svako dijete.

Poslovica kaže „treba cijelo selo da se odgoji dijete“ a inačica bi bila „treba cijeli svijet da se spasi dijete“. Centar za socijalnu skrb ne može sam, kao ustanova, pomoći svakom djetetu niti svakom roditelju.

Smatram da je u našem društvu uz skrb o djeci vezana najveća količini licemjerja. Govorim to zbog činjenice da sva područja djetetova života, ali i njegovih potreba formalno pokrivamo ali ne i stvarno.

Da li ste se zapitali koliko djece na našem zadarskom području treba ranu intervenciju i čeka je 6 i više mjeseci, koliko je školske djece upisano kod jednog liječnika školske medicine i kako je moguće imati dobar uvid s tolikim brojem djece, koliki je broj djece upisan kod jednog pedijatra odnosno koji broj djece servisiraju malobrojni pedijatri u zadarskoj bolnici i koliki je broj djece u školama na jedan stručni tim, a brojne škole izvan središta niti nemaju stručni tim? Koliki je broj djece u vrtićima na samo jedan stručni tim?

Sustav pravosuđa u kojem kaznene prijave za zanemarivanje i zlostavljanje djece čekaju ishod i pet godina ili prijedlog za oduzimanje prava na stanovanje s djetetom, aktualni slučaj 8 mjeseci čeka prvo sudsko ročište?

Kada je u Zadru pokrenuta inicijativa za osnivanje Poliklinike za zaštitu djece u Zadru, (i cijelog područja koje mu gravitira) za projekt koji je bio doveden do kraja nije bilo volje da se ona i osnuje 2007.

Ponavljam Centar za socijalnu skrb ne može sam, kao ustanova, pomoći svakom djetetu i roditelju. Treba osnažiti sve dionike u društvu da budu dobar servis i podrška i djetetu i roditelju. Centar za socijalnu skrb je samo dio guste mreže koja bi trebala postojati oko obitelji s djecom.

I nakon ovog strašnog događaja Centar za socijalnu skrb mora nastaviti raditi. Ono što dominira kod radnika je osjećaj bespomoćnosti i osjećaj straha.

Provjerite koliki broj stručnih radnika odlazi iz Centara za socijalnu skrb u cijeloj Hrvatskoj pa i iz zadarskog i koliko će ih nakon ovog događaja otići, koliko Centara ne mogu već godinama popuniti radna mjesta socijalnog radnika.

Sličan osjećaj straha, nelagode nepovjerenja sigurno postoji i kod naših korisnika.

Ako se bavite sustavom socijalne skrbi ili temom zaštite djece ne činite to parcijalno, površno i samo u svrhu praćenja jednog tragičnog događaja i ne tražite krivce samo u Centru za socijalnu skrb", napisala je u priopćenju.

Odluka o oduzimanju djece 2014. - povučena 

Inače, glasnogovornik Općinskog suda u Zadru Denis Klarendić izjavio je kako je odluka Centra za socijalnu skrb o oduzimanju djece roditeljima povučena - i to odlukom samog Centra. .

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!