Službena opomena RH zbog nedostataka u uzgajalištima plavoperajne tune

09.02.2022.

13:20

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Rich Carey / Shutterstock

Europska komisija je u srijedu pozvala Hrvatsku da poštuje pravila EU-a kako bi osigurala učinkovit sustav praćenja, kontrole i inspekcije u uzgajalištima plavoperajne tune.

U okviru ovomjesečnog paketa povrede prava EU-a, Hrvatska je dobila službenu opomenu od Komisije koja je revizijom i provjerom utvrdila ozbiljne nedostatke u praćenju prijevoza i stavljanja plavoperajne tune u kaveze.


Nacionalna tijela trebala bi osigurati učinkovitu provjeru, točnost i validaciju podataka te bi trebala istražiti potencijalne slučajeve nepoštivanja i poduzeti administrativne ili kaznene mjere protiv onih koji su odgovorni za kršenje zakona EU-a, navodi Komisija.


Komisija smatra da Hrvatska nije poduzela potrebne korake za rješavanje ovih nedostataka, stoga joj upućuje službenu opomenu. Hrvatska sada ima dva mjeseca za odgovor na ovu opomenu i poduzimanje potrebnih mjera. U slučaju nezadovoljavajućeg odgovora, Komisija može izdati obrazloženo mišljenje, drugi korak u postupku povrede prava EU-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!