17:04 / 05.07.2021.

Autor: Regionalin dnevnik/IMS/HTV/Ivana Šilović/E.P.C.

"Smanji brzinu i guštaj u litu"

Preventivna akcija PU splitsko-dalmatinske

Preventivna akcija PU splitsko-dalmatinske

Foto: Regionalni dnevnik/HTV / HRT

Smanji brzinu i guštaj u litu, naziv je preventivne akcije splitske policije kojom se apelira na pojačan oprez i strpljenje u prometu, a priključile su joj se i brojne organizacije i institucije, od Splitskog sveučilišta do KBC-a Split, sve kako bi se izbjegli najgori scenariji na premetnicama.

Prebrza vožnja, pijanstvo, mobiteli i nevezivanje pojasa najčešći su uzroci prometnih nesreća. Ljeto i visoke temperature traže dodatan oprez.


Represivne mjere nisu cilj policije, kaže načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić.


- Cilj nam je da na kraju godine kažemo da broj poginulih u prometu bude što manji i da idemo prema ostvarenju cilja Nacionalnog plana do 2030. godine taj broj prepolovimo za 50 posto, izjavio je Marendić.


- Ono što je najbitnije i o čemu vodimo najviše računa to su smrtna stradavanja - 2019. poginula je 31 osoba, 2020. godine 25 osoba. U prvih šest mjeseci ove godine 15 je smrtno stradalih osoba, istaknuo je na predavanju Siniša Mihanović, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa PU splitsko-dalmatinske.


- Konkretno, u našoj županiji u prošloj godini poginulo je 25 ljudi, a nama je cilj da poruka dođe do svakog vozača i pješaka, naš je cilj nula, ističe Slobodan Marendić.


Uz svakodnevan rad na terenu, splitska policija ide korak dalje pa je u akciju uključila i brojne institucije.

- U prometnim nesrećama nastrada puno djece. Na našem odijelu intenzivnog liječenja djece, to su, nažalost, među najtežim bolesnicima, djeca s posljedicama prometnih nesreća, kazao je ravnatelj KBC-a Split prof. dr. Julije Meštrović.


Rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. Dragan Ljutić ističe kako je zadaća Sveučilišta i primjerom pokazati kako se treba ponašati u prometu, tako da djeluje na društvo i lokalnu zajednicu.


- I osobno sam napisao - nikad toliko potrebe za svjesnosti koliko danas, rekao je rektor splitskog Sveučilišta.


Ovom akcijom apelira se na svijest svih sudionika u prometu, a osobito na motocikliste. U prvih šest mjeseci ove godine stradalo je njih šest. Zato, smanji brzinu i guštaj u litu.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!