10:18 / 26.12.2020.

Autor: Tamara Marković/Dnevnik/IMS/HRT

Snijeg u Gorskom kotaru, orkanska bura na moru

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Gorskom kotaru palo je 30 cm snijega, a na Krčkom mostu udari bure su oko 130 km na sat.
Cijelu je zemlju zahvatila najavljena nagla promjena vremena. Orkanski vjetar i obilne oborine najviše su problema, kao i uvijek, uzrokovali u prometu. Zbog olujnog vjetra izdano je crveno upozorenje za riječku regiju, Kvarner i područje Velebitskog kanala te narančasto za gospićku regiju, zapadnu obalu Istre i Dalmaciju.

Nakon južine, podno Velebita nastupilo je pravo zimsko vrijeme. Orkanski udari bure, i do 140 kilometara na sat, nemilosrdno šibaju zadarsko područje. Prema Dalmaciji se tijekom dana moglo jedino državnom cestom Gračac-Obrovac-Karin.

Snježnji pokrov zabijelio je i Dinaru. Neopreznoj grupi izletnika automobil je na planini ostao zatrpan snijegom. Diljem zemlje kolnici su mokri i skliski pa se vozačima savjetuje da prilagode brzinu i na putovanje ne idu bez zimske opreme.


➡️ VIDEO: Tuča na Pazinskomm području

Snijeg od sinoć pada u Gorskom kotaru i ondje je trenutačno snježni pokrivač visok oko 30 centimetara. Orkanski udari bure pojačavaju osjećaj hladnoće i na Kvarneru. Na Krčkom mostu udari bure  su oko 130 km na sat.Mogući su problemi u prometu i opskrbi električnom energijom. Vremenske prilike naglo su se promijenile iz južine u pravo zimsko nevrijeme, javila je za Dnevnik u podne Kristina Štrbac. Podno Velebita izmjereni su udari bure veći od 140 kilometara na sat.Snijeg stvara probleme u prometu

Zimski su jutros  uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru i Lici, uključujući autocestu A6 Rijeka - Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo II, staru cestu kroz Gorski kotar na dionici Zdihovo - Delnice - Kikovica (DC3) i DC1 Vaganac -Udbina - Gračac - Knin, javlja HAK.

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama trenutačno nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri i obratno. Prema Dalmaciji i obratno moguće je voziti autocestom A1 do čvora Sveti Rok, zatim državnim cestama DC50 Sveti Rok - Gračac i DC27 Gračac -Zaton Obrovački - Karin.

Problemi u pomorskom prometu

Zbog vjetra u prekidu su: trajektne linije: Prizna - Žigljen, Porozina - Brestova, Stinica - Mišnjak i Lopar - Valbiska; katamaranske linije: Ubli - Vela Luka - Hvar -Split, Mali Lošinj - Cres - Rijeka, Novalja - Rab - Rijeka, Olib - Silba - Premuda i Šibenik - Kaprije - Žirje. Trajekt na liniji Šibenik - Kaprije - Žirje plovi bez pristajanja u luku Žirje.

Detaljno izvješće HAK-a pročitajte ovdje.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!