Socijaldemokrati traže reformu sustava socijalne skrbi

20.12.2022.

21:08

Autor: T.D./HRT/Hina

Socijaldemokrati

Socijaldemokrati

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Stranka Socijaldemokrati u utorak je najoštrije osudila napad na djelatnike Centra za socijalnu skrb u Ivancu, zatražila reformu sustava socijalne skrbi i reakciju nadležnih tijela istaknuvši kako ovo nije prvi put da su napadnuti socijalni radnici.

Cijeli sustav socijalne skrbi zahtijeva ozbiljnu reformu, poručili su Socijaldemokrati u reakciji na bačenu zapaljivu bocu u prostore Centra socijalne skrbi u Ivancu. 

Bocu je danas bacio četrdesetogodišnji muškarac i pobjegao s mjesta događaja, no policija ga je ubrzo uhitila.

Socijaldemokrati poručuju da je ovaj događaj prilika da se ponovno upozori na loš sustav socijalne skrbi, u čijem se konceptu ne razaznaju ciljevi.

Napominju i kako se dugo čekao Zakon o djelatnosti socijalnog rada u nadi da će se socijalne službe rasteretiti dodatnog administrativnog dijela i posvetiti radu s korisnicima.

U prvom čitanju zastupnici Kluba Socijaldemokrata ukazali su na niz loših dijelova tog zakona, da je neprovediv i dodatno urušava sustav socijalne skrbi, no u stranci kažu da je predlagatelj "ostao neumoljiv".

Navode da su upozoravali da centralizacija sustava ne pridonosi njegovoj otvorenosti prema građanima i da će se smanjiti dostupnost. Također su upozoravali da sustav treba biti fleksibilan, a stručni radnici rasterećeni nepotrebnih poslova koji usporavaju njihovu efikasnost.

- Na kraju smo voljom vladajuće većine dobili jedan centralizirani i nefunkcionalni sustav socijalne skrbi, ističu, uz ostalo, u priopćenju.

Socijaldemokrati stoga pozivaju resorno ministarstvo da hitno krene u izmjene Zakona o djelatnosti socijalnog rada, ali ovoga puta uvaži i dobronamjerne prijedloge i primjedbe struke i saborskih zastupnika, kako bismo konačno dobili jedan cjelovit i funkcionalan sustav socijalne skrbi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!