Šolta: Obljetnica bitke kojom je razbijena blokada Jadrana

14.11.2021.

13:32

Autor: Dnevnik u podne/IMS/T.D./HRT/Hina

Obljetnica na Šolti

Obljetnica na Šolti

Foto: Dnevnik u podne / HRT

Na današnji dan prije 30 godina obranjen je Split. U ranu zoru grad je napadnut s mora i iz zraka, poginula su dva pomorca, a šest je građana ranjeno. Hrvatski vojnici prisilili su Jugoslavensku ratnu mornaricu na bijeg. Iznad Brača i Šolte srušena su dva zrakoplova. Obljetnica bitke kojom je razbijena blokada Jadrana obilježava se u Grohotama na Šolti gdje je i predsjednik Zoran Milanović.

Milanović je tom prigodom izjavio da Hrvati po prvi puta u povijesti imaju državnu vlast na gotovo cijelom istočnom Jadranu i da je to osigurala Hrvatska mornarica u Domovinskom ratu te mornarica '45 koja je "bila sastavljena gotovo isključivo od Dalmatinaca".

- Jadransko more je bilo predmet zlobe i zavisti. Ratovi su se zbog njega vodili. Hrvati danas prvi puta u svojoj povijesti imaju državu i državnu vlast na gotovo cijelom istočnom Jadranu od Savudrije i Piranskog Zaljeva do Prevlake. To je osigurala Hrvatska vojska i Hrvatska mornarica - vaša, naša u ovom ratu, ona u Drugom svjetskom ratu koja je u roku od četiri-pet dana u svibnju '45 godine sastavljena skoro isključivo od Dalmatinaca i Šoltana zauzela cijelu Istru i Trst, rekao je Milanović.

Da nije bilo toga, kazao je, "da nije bilo tih pet dana svibnja, Istra ne bi bila hrvatska".

- Sve je to Hrvatska povijest i na sve to moramo biti duboko ponosni i sretni, rekao je Milanović u Grohotama na Šolti na svečanosti obilježavanja 30. obljetnice obrane Grada Splita, razbijanja pomorske blokade Jadrana i pobjede nad ondašnjom Jugoslavenskom ratnom mornaricom.

Predsjednik Milanović izrazio je zadovoljstvo dolaskom na otok Šoltu istaknuvši kako su Hrvati jedini slavenski narod i nacija koji su vezani uz more i čiji identitet bez mora ne znači ništa.

- Hrvatska je more, Hrvati su more. Naša država je nastala na kilometar od mora, u Kaštelima, naši prvi knezovi, naše dinastije su nastale uz more. To more smo branili i uvijek ga slabo naseljavali jer je teško, krševito, ustvrdio je Milanović.

Čuvajte svoju baštinu

- Želim vam da ovaj prekrasan otok nastoji i dalje biti ovako lijep, mističan i tajanstven, i da čuvate svoju baštinu, poručio je predsjednik Milanović.

Milanović je u Grohotama položio vijenac i zapalio svijeću kod spomenika žrtvama Domovinskog rata. Osim predsjednika Milanovića prigodne govore održali su načelnik općine Šolta Nikola Cecić-Karuzić i umirovljeni brigadir Nikola Bokšić iz Udruge veterana HRM Split. Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

U povodu te obljetnice u Crkvi svetog Stjepan u Grohotama služena je misa zadušnica za stradale branitelje u Domovinskom ratu.

Hrvatski su branitelji točno prije 30 godina pod vodstvom tadašnjeg zapovjednika Hrvatske ratne mornarice Svete Letice u odlučujućem protuudaru razbili pomorsku blokadu splitskog akvatorija. 

- Branili smo svoje domove. I danas se borimo. Radimo u školi, prenosim znanja. Nije cilj da mi vama pričamo, nego da učenici, mlada generacija vidi što je bilo, rekao je Zoran Ćulić, hrvatski branitelj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!