Solin: Problemi sa školskim užinama

02.02.2023.

14:25

Autor: Vijesti/IMS/HRT

Školska užina

Školska užina

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Mjesec dana iskustva, ali i mnogih problema, vezano za školske užine, s javnošću su podijelili ravnatelji solinskih osnovnih škola, njihovi dobavljači i nutricionisti. Problem je, kažu, nedostatak osoblja, vremena, prostora, znanja i iskustva s pripremom obroka u školama koje rade bez kuhinja i u dvije smjene. Solinjani poručuju da su uspjeli dati sve od sebe da svaki dan svako dijete, pa i ono s posebnim prehrambenim zahtjevima, dobije zdrav obrok iako je, upozoravaju, na taj način, dugoročno, projekt neodrživ.

- U pripremi je muffin kojeg ćemo vrlo brzo staviti u ponudu, on je napravljen s pirovim brašnom, maslom, smeđim šećerom i jabukama, a ima ideja da idemo raditi s bananama, mrkvom, povrćem. To za 10-ak kuna ne ide, naglašava Josip Gotovac, dobavljač.

- Samo pirovo brašno košta 12 kn u nabavi, maslo 60, smeđi šećer 15-20 i to poskupljuje stvari, ali nije to toliko strašno, ja sam spreman dati i od sebe, samo da mi se poveća cijena sirovine, da imamo jedan vrhunski proizvod za našu djecu, dodaje.

- Primjećujem da i u popodnevnoj smjeni određeni broj djece dolazi, a da nije pojeo ručak kod kuće. Smatramo da je to jednim manjim dijelom posljedica siromaštva i socijalnih prilika u obiteljima, a da je to na žalost većim dijelom posljedica jednog, modernog načina života kojemu su današnje obitelji suočene i to je zapravo samo jedna i najvažnija potvrda da je ovaj projekt ipak dobro došao i da je poželjan, istaknuo je Đuro Baloević, predsjednik Aktiva ravnatelja solinskih osnovnih škola.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!