Već dva mjeseca pršutari strepe i čekaju buru. Jer bez nje i uz visoke temperature ove zime, meso se kvari pa su ga vlasnici primorani baciti. No, bura je napokon zapuhala pa su pršuti iz pušnica završili na granama. Naime, bura je presudna u stvaranju kvalitetnog i ukusnog dalmatinskog pršuta.
S Velebita se sjurila, ne baš nešto jaka, ali spasonosna bura.
- Apsolutno spas u zadnji čas, kaže Rajko Zurak, Posedarje.
Rashlađenu snijegom sa Svetoga Brda jedva su dočekali podvelebitski pršutari.
- Dosta su ga ljudi bacali ove godine, više nego ikad. Dva mjeseca je bilo bez bure, puno vlage, kondenzira se pršut, kaže Željko Marasović, Starigrad-Paklenica.
Da bi meso ostalo zdravo u zraku bi trebalo biti optimalnih.
- Najbolje je negdje od 2-6 stupnjeva.
Oštar i hladan zrak doći će im poput melema.
Zrak pun posolice koju bura isčupa iz mora ono je što im posebno treba. Prirodna dorada čini ih tako nadaleko poznatima.
- Ova im bura dosta znači. Dan dva bure, njih dosta osuši. I da potraje malo hladnije vrijeme onda bi to bilo to, spasilo bi se ovo što je ostalo, kaže Marasović.
Studeni i prosinac, mjeseci kolinja, posljednjih godina više su proljetni nego zimski mjeseci pa pršutari razmišljaju o novim datumima u pripremi mesa.
- Pa možda ne bi bilo loše da se prolongira za mjesec ili dva, da se na takav način dođe što manje u ovu situaciju, kaže Zurak.
I Željko i Rajko pršute će ostaviti cijeli dan na buri pa čak i noću. Trebat će se na orahu i maslini dobro i brzu, duboko nadisati bure, jer topla južina ponovo prijeti.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!