Spevec: Možda najveći izazov bit će grad Zagreb

03.06.2023.

Zadnja izmjena 10:23

Autor: T.V./HRT

Davor Spevec, načelnik službe 112

Davor Spevec, načelnik službe 112

Foto: HTV / HRT

Prvi put u Hrvatskoj, na mobilne telefone stići će poruke kojima će se građane obavijestiti o opasnostima koje prijete i mjerama koje je potrebno poduzeti za smanjenje ljudskih žrtava i materijalnih šteta. Današnje poruke bit će testne, nema razloga za paniku. Davor Spevec, načelnik službe 112, kaže da je testiranje uspješno započelo u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Najveći izazov će im biti grad Zagreb.


- U 9 sati smo testirali i sami sebe i sustav, izabrali jednu od manjih županija s manjim brojem korisnika i uputili poruku na 152 tisuće korisnika koji se u ovom trenutku nalaze na području Vukovarsko-srijemske županije. Za sada je sve prošlo u redu, radi se analiza i sustava s naše strane i sustava sa strane mobilnih operatora i u 10 krećemo onda u ozbiljnija testiranja s puno većim brojem korisnika, objasnio je Spevec gostujući u Studiju 4.

Testiranje će trajati do 13 sati. 

- Završavamo s Istarskom i Primorsko-Goranskom županijom. Njima ćemo početi slati poruke u 13 sati. Možda najveći izazov će nam biti grad Zagreb. U podne ćemo krenuti s gradom Zagrebom. Ipak je tu najveći broj korisnika, tako da tu je još malo knedla u grlu, kaže Spevec.

Bitno je naglasiti - nema razloga za paniku. Radi se o testnoj poruci. Na nju ne treba odgovarati, niti bilo koga zvati i provjeravati o čemu se radi.

- Tako je, nema potrebe da građani poduzimaju bilo kakve aktivnosti. Jedan dio od poruke je i link koji ih vodi na stranicu sustava, gdje mogu dobiti detaljnije informacije o tome što je SRUUK, čemu služi, tko ga je izgradio. Svi oni tehnički detalji koji bi mogli građanima biti zanimljivi mogu se naći na tom linku, ističe Spevec 

Kompleksan sustav za praćenje mobilnih uređaja u Hrvatskoj


- Radi se o vrlo kompleksnom sustavu, u stvari je to big data koncept, jer se svakih pet minuta ponovno obrađuju podaci svih mobilnih uređaja koji se nalaze na području Republike Hrvatske, to je sada brojka negdje preko 5 milijuna uređaja i svakih pet minuta se ti podaci ponovno obrađuju. Radi se o zahtjevnom hardverskom sustavu s potrebom za velikom količinom procesorske snage. Dugo smo radili na tom sustavu, počeli smo pisati dokumentaciju još tamo 2016. godine i moram naglasiti veliku suradnju i stručnjaka iz mobilnih operatora. Cijelo vrijeme nas je pratio i HAKOM kao regulator telekom tržišta i Agencija za zaštitu osobnih podataka da prati da su svi osobni podaci zaštićeni u skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka. Sam projekt su provele tvrtke koje su ga dobile na natječaju, to je GDi i King ICT iz Hrvatske i francuska tvrtka Intersec. Vrijednost projekta je nešto preko 8,3 milijuna eura, od toga 7,1 milijun su europski bespovratni novci, objašnjava načelnik službe 112.


Turistička smo zemlja, u tom kontekstu ovo je iznimno važno.


- U međuvremenu, dok smo mi sve to skupa pripremali, Turistička zajednica je i donijela direktivu kojom je obavezala sve zemlje članice da uspostave takav sustav, tako da bismo to morali napraviti i na temelju tih direktiva. Mi smo sada u stanju, osim hrvatskim korisnicima, poslati i strancima poruke. Za sada ćemo to raditi defaultno na engleskom i njemačkom jeziku, ali smo u mogućnosti tamo gdje vidimo da je velika koncentracija pripadnika, odnosno vlasnika mobilnih uređaja iz neke od zemalja koji turistički, tradicionalno dolaze kod nas, poslati njima na njihovom jeziku poruku u slučaju izvanrednog događaja, kaže Spevec.

Upotreba SMS i cell broadcast poruka u izvanrednim situacijama


U kojim slučajevima se ove poruke šalju? 


- Pa evo vidimo da nas malo-malo zadesi nekakva izvanredna situacija od poplava, požara, događaju nam se i potresi. Na žalost, sustav nećemo moći koristiti da najavimo potres jer to nije moguće, ali ćemo ga moći koristiti da nakon potresa pošaljemo građanima informaciju gdje su mjesta za sklanjanje, za podjelu hrane, za liječničku skrb i sl. Naravno, moguća su i razna zagađenja, zraka, vode i sl. Na žalost, imamo puno mogućih scenarija za koje bi sustav trebao i mogao koristiti, objašnjava. 


Što bi mogao biti sadržaj te poruke? Dakle, koje informacije će biti u toj poruci? 


- Za sada koristimo SMS poruke prvenstveno, ali postoji i druga tehnologija koja se zove cell broadcast i koja omogućava puno više znakova od SMS-a. SMS je ograničen na 160 znakova, pa putem SMS-a i ne možemo dati neku veliku uputu što građani da poduzimaju, ali ćemo ih voditi na stranicu tog sustava gdje će dobiti detaljnije upute za postupanje. Kada krene ozbiljnija upotreba cell broadcasta, a to očekujemo do ove jeseni kad nova verzija iOS softvera pojavi na našem tržištu, onda ćemo primarno koristiti te cell broadcast poruke. Njih, na žalost, ne mogu primiti oni stari telefoni, moraju biti pametni telefoni da to mogu pročitati, ali ta tehnologija nije ograničena brojem znakova, tako da ćemo osim najave izvanrednog događaja moći dati upute u postupanju i zbrinjavanju ljudi, poručuje Spevec. 


Za sada ove poruke stižu svima na sve telefone, naravno, telefon mora biti upaljen. 


- Ako niste u doticaju s mrežom u tom trenutku, na žalost, tu poruku nećete dobiti. Uvijek je tehnički jasno da neće uvijek svih 100% korisnika dobiti, ali ovo što sad vidimo, vrlo veliki postotak dobiva poruku na ovaj način, kaže Spevec.

Sigurnost i zaštita osobnih podataka


Mogu li se poruke isključiti? Roditelji pitaju - dijete mi ima telefon, ne želim da mu dođe neka poruka i da ga uhvati panika.


- Poruke se ne mogu isključiti, sukladno i Europskoj direktivi i našim zakonima. Mi ćemo sustav koristiti vrlo racionalno, tako da se građani ne moraju brinuti. Nećemo slati poruke da će padati kiša ili slično, nego ćemo koristiti stvarno u situacijama kad prijeti ozbiljna velika nesreća ili katastrofa, a onda je ipak sigurnost ispred i iznad i nekakve komocije i nekakvog uznemiravanja, kaže.


Što je sa zaštitom osobnih podataka?


- Kao što sam rekao, AZOP cijelo vrijeme je uključen u projekt. Osobni podaci ni u jednom trenutku ne napuštaju stranu mobilnog operatora, koji ih ionako ima. Svi se podaci, osobni podaci, nastoje učiniti anonimnima i da ne završavaju u krivim rukama. Mi znamo da na području koje nam je interesantno postoji određeni broj uređaja, ali ne znamo ni od kojeg su operatora niti ni jedan drugi osobni podatak koji iza toga stoji, umiruje Spevec.


Stiže li poruka i na pametne satove?


- Poruke stižu na sve one uređaje koji imaju SIM karticu i koji su u kontaktu s mrežom. Ako je to pametni sat sa SIM karticom, onda da. Morate imati korisnički broj koji je spojen na mrežu i na njih sve dolaze poruke, objašnjava.

Sustav civilne zaštite i važnost informacija


Jednako kao što poruka stiže građanima, tako stiže i službama koje su zapravo uključene u sustav. Primaju li oni sadržaj, odnosno poruku istog sadržaja ili je kod njih neka razlika s obzirom na situaciju koja se dogodi?

- Sustav je još uvijek u testnoj fazi. Ovo nam je bilo važno da isprobamo, da vidimo da li nam ova najvažnija funkcionalnost funkcionira. Pripadnici službi Operativnih snaga sustava Civilne zaštite će i kroz druge kanale dobivati informaciju kada sve to uđe u punu produkciju. Tako da mi ćemo tamo razmjenjivati podatke kroz taj sustav između svih službi i slat će se i poruke i putem Facebooka i putem Twittera, putem web stranica Ravnateljstva civilne zaštite. Tako da će široka lepeza kanala, pristupa ljudima, sad biti otvorena, rekao je Spevec.

Kada se sjetimo situacije koje smo imali prije nekoliko godina, kada je bio potres u Zagrebu i potres na Baniji, teško su se probijale te poruke, nije bilo moguće dobiti ljude, nastala je panika. Bili bi takve situacije i izbjegle ovim sustavom? 

- Izbjegle se vjerojatno ne bi, ali bi se svakako smanjio pritisak. Ljudima je vrlo važno da u tom trenutku početne krize dobiju informaciju o tome što se događa i što da rade. Onda se ipak malo smire i to krene normalnim tijekom. Naravno, dok ne doznamo što je, panično tražimo informaciju i onda radi toga i nastaje panika i takvi problemi, objašnjava.

Što je najvažnije reći ljudima kada se dogodi takva situacija?

- Najvažnije je da se osoba ne prepusti panici jer onda se, naravno, neracionalne odluke donose i tu onda nastaju veliki problemi, poručio je Spevec.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!