Split dobio prvi hospicij

11.11.2022.

22:30

Autor: Ivana Šilović/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Split dobio prvi hospicij

Split dobio prvi hospicij

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

U Splitu je na predjelu Brnika otvoren prvi hospicij - Matošić. Ustanova Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije za pružanje palijativne skrbi ima 14 soba i 22 kreveta. Hospicij je izgrađen zahvaljući želji i donaciji splitske obitelji Matošić. Sestre Milka i Tonka Matošić su prije 15 godina darovale 4 tisuće metara četvornih zemljišta i svoju ušteđevinu od preko 2 milijuna kuna.

Split je dobio prvi hospicij. Nakon brojnih godina čekanja, velika želja splitskih sestra Matošić je ostvarena.

Prije 15 godina, sada pokojne sestre Milka i Tonka Matošić, darovale su 4 tisuće metara četvornih zemljišta i svoju ušteđevinu od preko 2 milijuna kuna, kako bi se na predjelu Brnika izgradio hospicij. Nisu imale nasljednike, njihova je imovina bila vrijedna milijune kuna, potjecale iz stare težačke splitske obitelji. Za života su odlučile da će pomoći onima kojima treba.

- Kada nam Europa daruje 2 milijuna kuna, mi slavimo, a kada to naprave ove hrabre žene, to je vrijedno svake pohvale i sjećanja na njih, rekao je Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan.

Hospicij Matošić ustanova je Doma zdravlja za pružanje palijativne skrbi pacijentima s različitim dijagnozama.

- Treba naglasiti da mi nismo socijalna ustanova nego palijativna i da se točno zna prema dijagnozama tko će doći kod nas, rekao je Marko Rađa, dr. med., ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

Prijam prvih pacijenta očekuje se idući tjedan.

O ovoj temi u Regionalnom dnevniku govorila je Blaženka Eror Matić, predsjednica Udruge La Verna koja okuplja volontere.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!