HDZ protiv EIB-ova kredita, Puljak kaže da će graditi vrijedne projekte

30.06.2023.

Zadnja izmjena 16:46

Autor: T.D./HRT/Hina

HDZ Split

HDZ Split

Foto: Miroslav Lelas / Pixsell

Predsjednik splitskog HDZ-a Tomislav Šuta izjavio je da je šokiran kreditom Europske investicijske banke (EIB), kojim gradska vlast na 25 godina zadužuje građane i njihovu djecu, te zatražio da se odluka o podizanju kredita odgodi.

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak kazao je da će od zajma kojeg će tražiti od Europske investicijske banke (EIB) u iznosu od 150 milijuna eura, graditi škole, vrtiće i ostale vrijedne projekte, ustvrdivši da je to najpovoljnije što se može pronaći na tržištu.

- Riječ je o najvećem zaduženju u povijesti grada pod Marjanom, a kredit EIB-a je netransparentan i preskup, rekao je Šuta na konferenciji za novinare.

Ustvrdio je da gradska vlast Ivice Puljka namjerava dignuti kredit od 150 milijuna eura, a otplata kamata iznosit će 80 milijuna eura. Također kaže da projekata za taj kredit nema, a oni koji bi se ipak realizirali nemaju građevinske dozvole.

- Zašto gradonačelnik nije vidio ponude drugih banaka i provjerio postoji li nešto jeftinije? Zašto se uzima tako veliki kredit, odnosno zašto ne uzima parcijalno kredite za pojedine projekte, upitao je Šuta.

- Najveći iznos od 71 milijun eura ide za Žnjan, no da bi se ta sredstva mogla kao kapitalna pomoć dodijeliti Žnjanu to mora biti europski projekt, a on to nije i teško može biti jer se radi o koncesiji, dodao je. 

Šuta je pozvao sve gradske vijećnike, koji bi o kreditu trebali raspravljati na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća, koja će se održati u četvrtak, 6. srpnja, da zatraže odgodu odluke.

Također je prigovorio što je gradskim vijećnicima dano svega šest dana da se upoznaju s materijalom od 80 stranica.

Puljak: Od zajma EIB Split će ostvariti brojne projekte

Na konferenciji za novinare Puljak je rekao kako je riječ o kreditu s počekom od pet godina i rokom otplate od 20 godina, ukupna vrijednost projekata bi iznosila 350 milijuna eura, a jedan dio projekata bi se financirao iz vlastiti izvora, a drugi iz EU fondova.

Riječ je o brojnim projektima među kojima su plaža Žnjan, vrtići, škole, školske dvorane, solarne elektrane na krovovima javnih zgrada, Tehnološki park Dračevac, garaže s pametnim sustavom, ambulante i brojni drugi, dodao je.

Splitski gradonačelnik najavio je kako će na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća predložiti da Grad Split nakon rebalansa proračuna donese odluku o zaduživanju kod Europske investicijske banke. To je banka EU i hrvatska banka kojoj nije cilj profit već razvoj javnih sadržaja i infrastrukture naročito vezanih za zelene i digitalne politike, a takve projekte je grad Split i predložio za financiranje, ustvrdio je.

- S tom bankom već šest mjeseci razgovaramo. Dogovorili smo okvirni kredit od 150 milijuna eura za financiranje gradova kojeg su podigli mnogi europski gradovi, a Split bi trebao biti prvi grad u Hrvatskoj koji će to napraviti. Nakon nas slijede i ostali gradovi koji su u razgovoru s EIB- om, kazao je Puljak.

Puljak uvjeren da će gradski vijećnici podržati podizanje kredita

Izvijestio je i da je gradska uprava sve materijale oko kredita uputila gradskim vijećnicima. Odradit će konzultacije i s političkim strankama kako bi im detaljno objasnili o čemu je riječ, kaže Puljak.

Uvjeren je da će splitski gradski vijećnici, nakon što se usvoji rebalans proračuna, to podržati.

Pročelnica Službe za razvoj grada Antonija Eremut Erceg je rekla kako je bila tehnički koordinator s EIB-om, a svi projekti morali su proći kroz provjeru prihvatljivosti. Kada je sve prošlo provjeru došlo se do okvirnog iznosa zajma, kazala je.

- To je dobar projekt za grad. Cijeli postupak je napravljen u skladu sa zakonom i u dogovoru s Ministarstvom financija koje nam je davalo upute kako pripremiti odluku i cijeli postupak s obzirom da se tu radi o novom financijskom instrumentu u našoj zemlji, rekla je pročelnica po ovlaštenju Upravnog odjela za ekonomske poslove Olenka Dadić.

Odgovarajući na prozivke gradskog HDZ- a gradonačelnik Puljak je rekao da je zajam EIB-a najpovoljniji na tržištu, da je gradskim vijećnicima dovoljno sedam dana da prouče materijale o zajmu prije sjednice Gradskog vijeća, na kojoj će odlučivati hoće li se grad zadužiti za 150 milijuna eura. Dodao je i da su kamate najpovoljnije na tržištu jer iznose 3,5 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!