Incidenti u Splitu: "Mi se moramo sramiti zbog manjine koja tako razmišlja"

16.06.2021.

07:00

Autor: Karmen Šore/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

Vladimir Urukalo, novinar Slobodne Dalmacije

Vladimir Urukalo, novinar Slobodne Dalmacije

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Splitu nakon dvaju nedavnih napada na strane državljane i dalje naglašavaju da je riječ o izoliranim incidentima i da je to siguran grad. 

Napad na ruske reprezentativce dogodio se u noćnim satima usred grada. Jedan od njih zatražio je liječničku pomoć. Počinitelj je poznat i policiji i novinarima.


- Počinitelj je momak od niti 18 godina koji je već problematičan. Je li to bilo nekakvo njegovo dokazivanje pred ekipom ili nešto drugo? Mi se moramo sramiti i kao grad i kao ljudi i ispričavati se njima i objašnjavati da je to mala manjina koja tako razmišlja, kaže Vladimir Urukalo, novinar Slobodne Dalmacije.


Drugi napad dogodio se na poznatom splitskom okupljalištu mladih, uvali Ovčice. Što se zapravo dogodilo, još se nagađa, međutim navečer je ondje ponekad i više stotina ljudi.


Čudno je, kažu, što incidenata nema i više. Splitski gradonačelnik napade svake vrste osuđuje te poručuje i stanovnicima i gostima grada da su sigurni.


- Na žalost se događaju ti pojedinačni incidenti, ali to ne znači nipošto da ne trebamo nastaviti dalje širit kulturu tolerancije i dijaloga i da trebamo to uvoditi što je moguće ranije u obrazovni sustav, ističe Ivica Puljak, gradonačelnik Splita.


- Mogli smo primijetiti ne samo u Splitu nego i u drugim turističkim središtima i gradovima gdje je došlo do popuštanja mjera da je paralelno s tim došlo i do incidenata. Tu sad Split isticati kao iznimno incidentni prostor, mislim da je potpuno bespredmetno, poručuje sociolog Krešimir Krolo.


Mišljenja Splićana su podijeljena.


- Vremena su se promijenila pa tako i mentalitet ljudi, a ruku na srce, off the record, i svega se sjatilo, ističe jedan Splićanin. Split slovi kao siguran grad uz neke iznimke, napade, ali mislim da su to iznimke, poručuje drugi.


Dodajmo ovomu da ni u jednoj statistici vezanoj za sigurnost gradova i država Hrvatska nije navedena kao mjesto posebnog rizika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!