Split: Osigurati sredstva za 52 rampe za invalide i dva raskrižja za slabovidne

02.06.2023.

20:58

Autor: Hina/HRT/A.V.

Gradsko vijeće Grada Splita, arhivska fotografija

Gradsko vijeće Grada Splita, arhivska fotografija

Foto: Miroslav Lelas / PIXSELL

Splitsko Gradsko vijeće je jednoglasno prihvatilo zaključak da se iz gradskog proračuna osiguraju sredstva za 52 rampe u tom gradu u sklopu nogostupa za osobe s invaliditetom te za dva raskrižja koja bi se prilagodila za slabovidne i slijepe osobe.

Za takvu odluku glasovalo je svih 23 nazočnih vijećnika na završetku tematske sjednice Gradskog vijeća na kojoj se raspravljalo o socijalnim potrebama u Splitu.

Splitsko Gradsko vijeće je također jednoglasno podržalo odluku da zvučni semafori trebaju raditi svih 24 sata dnevno ali da se u razdoblju od 22 sata do 7 sati ujutro snizi glasnoća tih semafora.

Gradsko je vijeće preporučilo mjerodavnim službama Grada Splita da projektiranja novih parking mjesta budu sukladna s novim tehničkim propisom o osiguranju pristupačnosti građevnima osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću.

Predloženo je tvrtki Promet da od kraja listopad ove godine razradi model prijevoza osoba s invaliditetom. Zaključeno je da se po završetku ugradnje podzemnih spremnika za otpad omogući pristupačnost tim spremnicima osobama s invaliditetom.

Splitsko je Gradsko vijeće također izglasalo da se za 86 žitelja u Domu za starije osobe, koje je sagradio splitski škver za svoj radnike, izrade aneksi ugovora o najmu tako da im se omogući najam tog prostora doživotno, to jest i nakon 2032. godine kad istječe postojeći Ugovor u najmu.

Vijećnici su se suglasili kako je potrebno s HEP-om postići odgovor o sniženju cijena za struju koju plaćaju žitelji tog Doma te je istaknuto kako neki od njih mjesečno plaćaju 90 eura za struju za prostor od 13 četvornih metara.

U raspravi o socijalnim potrebama pomaganja najstarijima u Splitu iznesen je podatak kako je u tom gradu čak 23 posto pučanstva starije od 65 godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!