13:27 / 05.05.2020.

Autor: Ivana Šilović/Regionalni dnevnik/B.A./HRT/Hina

Split: Pet novooboljelih, jedna osoba umrla, virus opet prodro u KBC

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Od novozaraženih osoba jedna osoba je pacijent splitskoga KBC-a koji je testiran zbog mogućeg kontakta sa zaraženom djelatnicom KBC-a.
Po drugi put prodor koronavirusa u splitski KBC na Firulama. Nakon što je prošli tjedan zaraza ušla na Kliniku za plućne bolesti , virus je ovaj put ušao i na odjel Vaskularne kirurgije. U Splitsko-dalmatinskoj županiji pet je novooboljelih osoba, u bolnici je umrla još jedna štićenica (91) Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u Splitu, a dosad je ukupno zaraženo 505 osoba, izvijestio je u utorak Županijski stožer Civilne zaštite.

- Epidemija koronavirusa - najnovije informacije 

Pozitivan je pacijent koji je na odjel Vaskularne kirurgije došao prije 15-tak dana. Operiran je, smješten na intenzivnu njegu, a nakon nekoliko dana zabilježeni su respiracijski simptomi.

- Kad je uzet bris, bio je pozitivan i odmah je prebačen u našu Covid-bolnicu na Križinama, rekao je pomoćnik ravnatelja za kvalitetu KBC-a Split dr. Anton Marović. Poduzete su sve epidemiološke mjere. Svi su kontakti izolirani. Više od 80 djelatnika je testirano, a njih više od polovice negativno, ostali rezultati se očekuju tijekom večeri ili sutra ujutro.

Iz bolnice poručuju da ovaj prodor virusa na Vaskularnu kirurgiju neće utjecati na ostale odjele, posebice na rad ambulante i klinike koje od jučer ponovno rade s vanjskim pacijentima. - Bolnički dio je odvojen, vanjskim pacijentima se mjeri temperatura, posjete su ukinute već mjesec dana, a podatak da se jučer nije pojavilo 30 posto zapisanih pacijenta govori da problema za ovaj dio nema, kaže Marović.- Mogu reći da je sve pod kontrolom. Bolesnik s komordibitetom bio je vjerojatno asimptomatičan i tijekom lječenja uz sve mjere predostrožnosti došlo je do proboja kod osoblja. Aktivirana je "pričuvna postrojba" djelatnika i sve funkcionira bez problema, kazao je Anton Marović, pomoćnik ravnatelja KBC-a Split u Dnevniku HTV-a. Bolnica funkcionira na 30 posto kapaciteta kojeg smo imali prije korone i uspjet ćemo zadovoljiti potrebe pučanstva, dodao je.


Među novooboljelima tri osobe iz samoizolacije

Prema izvješću županijskog Zavoda za javno zdravstvo (NZJZ), od 152 obrađena testa s područja Splitsko-dalmatinske županije pet je pozitivnih, a oboljele su dvije osobe iz Sinja te po jedna iz Splita, Solina i Dicma, i to iz privatnog doma za starije i nemoćne osobe. U odnosu prema jučerašnjem danu, još je 18 osoba izliječeno od koronavirusa te je dosad izliječeno 317 osoba.

Od novozaraženih osoba jedna osoba je pacijent splitskoga KBC-a koji je testiran zbog mogućeg kontakta sa zaraženom djelatnicom KBC-a.

Među novooboljelima tri su osobe iz samoizolacije, a među njima je i zdravstvena djelatnica, njegovateljica iz privatnog doma u Dicmu koja je već 14 dana u samoizolaciji i nije u kontaktu ni s korisnicima ni s djelatnicima doma. Nakon isteka 14 dana osoba je testirana na Covid-infekciju i njezin je nalaz pozitivan, navodi se u priopćenju.

Stožer je izvijestio da je 138 zdravstvenih djelatnika u samoizolaciji, 75 ih je hospitalizirano, 11 je osoba u karanteni na Duilovu, a sedam ih je na respiratoru, i to četiri iz Splitsko-dalmatinske županije i tri iz Šibensko-kninske županije.

Prema izvješću splitskoga KBC-a, umrla je 91-godišnja korisnica doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u Splitu. Osim nekoliko teških kroničnih bolesti, bila je pozitivna i na Covid-infekciju.

Na području Splitsko-dalmatinske županije dosad je zabilježeno 505 slučajeva zaraze koronavirusom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!