08:08 / 02.09.2020.

Autor: D.M./Dobro jutro, Hrvatska/IMS/HRT

Split širi kapacitete za Covid bolesnike

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U sklopu bolnice na Križinama otvoren je i novi punkt za testiranje. Razgovarali smo s dr. Ivom Ivićem.
Split ima novi punkt za testiranje na koronavirus u sklopu bolnice na Križinama. Tim povodom u emisiji Dobro jutro, Hrvatska razgovarali smo s predstojnikom Klinike za infektologiju splitskog KBC-a dr. Ivom Ivićem koji je potvrdio da je u splitskom KBC-u hospitalizirano 80 pacijenata, a njih pet je na respiratoru.

Epidemija koronavirusa - najnovije informacije

- Punimo se polako i oslobađamo nove kapacitete. Situacija je slična onoj od jučer, kazao je dr. Ivić. Potvrdio je da su dvije jučer preminule osobe, osobe starije životne dobi s ozbiljnim kroničnim bolestima. Jedna od njih je primljena u bolnicu zbog moždanog udara. Treća preminula osoba imala je 51 godinu, ali s teškom kroničnom plućnom bolešću i oštećenjima pluća od ranije.

Objavljeni izvori zaraze u Hrvatskoj
U Hrvatskoj 145 novih slučajeva zaraze koronavirusom 
Lukšić: COVID bolnica je otvorena zato što svaki dan raste broj oboljelih u infektivnoj bolnici

Dr. Ivo Ivić upozorio je kako 107 kreveta na Odjelu infektologije KBC-a više nije dovoljno te će se kapaciteti proširiti za dodatnih 60-tak kreveta u okviru Klinike za plućne bolesti. Ukupno bi za Covid pacijente time bilo osigurano 170 kreveta. Izrazio je nadu da se neće opet dogoditi da cijela bolnica na Križinama bude stavljena u službu Covida. Tako bi se, smatra - značajno zakinule ostale funkcije koje ta bolnica ima i ostali bolesnici koji nemaju Covid-19.

Dr. Ivić naglasio je kako su kapaciteti medicinskog osoblja napregnuti, ali da nema problema s brojem ljudi koji rade. Međutim, dodao je: "Najveća smo županija i budimo iskreni, kapaciteti ove bolnice za tako veliku županiju - nisu adekvatni te bi trebali biti barem za 50 posto veći". Dodao je kako se "nose s onim što imaju i to je zasad u redu".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!