Puljak: Hrvatska s ovom Vladom i HDZ-om nikad neće postati moderna država

11.04.2022.

15:47

Autor: Oporbeni zarez/Hrvatski radio/HRT/V.G.

Ivica Puljak

Ivica Puljak

Foto: Oporbeni zarez / Hrvatski radio

Hrvatska s ovom Vladom i HDZ-om nema nikakvu šansu i nikad neće postati moderna država. Ovo što se događa u Splitu, borba protiv HDZ-ove vlasti na svim razinama, pozivamo građane Hrvatske da gledaju što se događa i nadamo se da će ovo biti model za promjene u Hrvatskoj na parlamentarnim izborima, poručio je Ivica Puljak, predsjednik stranke Centar, gostujući u emisiji Hrvatskog radija "Oporbeni zarez".

- Danas sam imao prvi dan na novom starom radnom mjestu. Ja sam znanstvenik koji radi na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje kao profesor. Susreo sam se s kolegama, razgovarao sa svojom asistenticom, radio na nekim znanstvenim člancima. Bio je to lijep i produktivan dan, rekao je na početku emisije Ivica Puljak. 

On je u petak podnio ostavku na mjesto gradonačelnika Splita. Sa svojih funkcija odstupili su i Puljkovi zamjenici, Bojan Ivošević i Antonio Kuzmanić. Upitan zašto se odlučio za tu varijantu, nakon najava da bi Kuzmanić mogao voditi grad do izbora, Puljak je odgovorio:

- Praktički svi pravni stručnjaci su nam dali za pravo da smo u pravu kad smo mislili ostaviti Kuzmanića da upravlja gradom do izbora, kako je previđeno zakonom. Razlog za to je bio da on ima malo veće ingerencije nego povjerenik, da se ne bi dogodilo se da neki od projekata zakoči pa da imamo problema kad se vratimo, ali kako je cijela oporba, pa i neki od naših partnera, bila jako protiv toga, onda je i Vlada dala mišljenje da to ne može tako nego da će postaviti povjerenika, u čemu su u potpunosti u krivu. Time su se HDZ i Plenković direktno upleli u izbore u Splitu, što smo mi od početka znali da će im biti jako stalo da ponovno zauzmu Split. Ali neka ga pokušaju zauzeti na izborima, a ne na ovakav način. Nismo htjeli da se ova kampanja i par sljedećih mjeseci svede na to da se mi prepiremo u pravnim terminima ili da se igramo na terenu pravnih smicalica na koje je HDZ navikao, a mi nismo, onda smo odlučili da ipak povučemo zamjenika Kuzmanića.

 - Prepustili smo građanima da na izborima, koji će biti referendum o redu ili neredu, o budućnosti ili prošlosti, odluče jesu li za ovakav smjer kojim smo se mi kretali u jednom u razvoju potpuno drugačijeg grada, dodao je Puljak.

Upitan kada će Vlada imenovati povjerenika, Puljak je rekao kako neki govore da će to učiniti ovaj tjedan na sjednici, na kojoj bi trebali objaviti i datum novih izbora.

- Mi smo predložili da taj datum bude 26. lipnja, da se tada održe izbori i za kotare i za Gradsko vijeće, koje bi se trebalo raspustiti 26. travnja.

Vlada sada može raspisati izbore za gradonačelnika, a kad se raspusti Gradsko vijeće, može te izbore staviti na isti dan kada i izbore za gradonačelnika. 

Splitom do imenovanja povjerenika upravljaju službe. 

- Mi smo najavili ostavku, a podnijeli je nakon tjedan dana baš zbog toga, u tih tjedan dana smo potpisali odluke i dokumente tako da se ne bi dovelo u pitanje neke od važnih projekata. Sada kroz ovaj tjedan nadamo se da neće biti problema u funkcioniranju grada, rekao je Puljak.

"Prijetnje apsolutno neprihvatljive"

Puljak ustraje u obrani Ivoševića unatoč optužnici zbog prijetnji. Slaže se kako treba poslati poruku da je bilo kakva prijetnja neprihvatljiva.

- Mi smo uvijek slali takve poruke, čak smo i rekli da je način komunikacije koji je on imao u tom trenutku bio neprihvatljiv za nas. Nismo nikada pokušali opravdati takav način komunikacije. U optužnici piše da to što je on rekao nije bila prijetnja, čak su i novinarke priznale da to nije bila prijetnja i zato mislimo da optužnica nije uopće trebala biti podignuta. Za neprimjerenu komunikaciju se on ispričao, a mi mislimo da je to bilo neprimjereno i da se ne smije ponoviti, pojasnio je Puljak.

Rekao je kako vjeruje da će građani prihvatiti ono što su dosad za Split napravili, dodajući da su to bile zaista velike stvari.

- Mi pilamo stupove društva koje je uspostavio HDZ, koji je upropaštavao naš grad i cijelu Hrvatsku. Za sva radna mjesta u Gradu smo raspisivali javne natječaje, što je dosad bilo nezamislivo. Dosad se zapošljavalo isključivo po stranačkoj i rođačkoj liniji, mi smo uveli reda. Vratili smo 70-ak milijuna dugova koji su bili iz prošle vlasti, naplatili smo potraživanja koja nisu naplaćena desetljećima, rekao je Puljak.

Raspuštanje Gradskog vijeća

Sva ekipa koja nas optužuje za izbore, rekao je Puljak, je cijelo vrijeme zazivala izbore, naročito oni u oporbi. Rekao je kako su u studenom 2021. predložili izbore kada su shvatili da stvari ne funkcioniraju.

- Kada je SDP pokušao trgovati foteljama, mi smo rekli da to ne dolazi u obzir i izbacili smo ih iz koalicije. Tada smo imali manjinsku vlast i predložili smo da idemo na izbore za Gradsko vijeće. HDZ, Kerum i svi ostali govorili su da hoće na izbore, ali ako to budu izbori za gradonačelnika. Sada smo im dali te izbore, sada oni izmišljaju da oni možda ne raspuste Gradsko vijeće, rekao je Puljak.

Gradsko vijeće ostavku će dati tek za tri tjedna. Puljak je rekao kako ne razumije zašto je predsjednik GV-a Jakov Prkić naglo odgodio odluku o raspuštanju.

- Nama je to potpuno nejasno, to je bilo protivno dogovoru koji je sklopio ne samo sa mnom, nego i s našim partnerima. Ali to je njegova odluka, on ima pravo na tako nešto. Ako vijećnici HDZ-a daju ostavke, vijećnici Centra će to sigurno napraviti, mi smo ljudi koji držimo do svoje riječi i onda će se GV raspustiti, rekao je Puljak.

O odnosima s partnerima

Puljak smatra kako Centar nije u lošim odnosima sa svim partnerima u Gradskom vijeću. 

- Mi smo bili i dandanas jesmo u lošim odnosima s vijećnicima SDP-a, ali ne s cijelim SDP-om, u kojem ima pristojnih i dobrih ljudi. Što se tiče drugih partnera, mi smo imali korektnu suradnju, nije bilo problema. Na kraju se dogodilo da su okrenuli leđa Ivoševiću bez da su bili upoznati s činjenicama. 

Imamo koalicijski potencijal, rekao je Puljak dodajući kako se nada da će u novom Vijeću dobiti još veću podršku. 

- Oni koji uđu u Vijeće, koji predstavljaju novu politiku, a to su ovi koji su do sada s nama bili u partnerstvu, ja se nadam da ćemo nastaviti raditi na boljoj budućnosti Splita, poručio je.

Kazao je kako ne zna tko bi mogao biti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita. 

- Mi se borimo protiv HDZ-ova načina rada i upravljanja, u kojem se poslove dijeli stranačkim poslušnicima, rođacima i prijateljima. Borimo se protiv HDZ-ove korupcije, kriminala i klijentelizma. Meni je svejedno tko će biti njihov kandidat, tko će biti smokvin list da stane ispred građana i bude možda umiveno lice HDZ-a i Keruma.

Kerum je već najavio kandidaturu. Iz SDP-a bi se u utrku mogao uključiti Davor Matijević.

- Ja se uvijek nadam da ćemo jednom doživjeti da je ta kampanja borbe za projekte. Nažalost iz iskustva koje smo imali u prošloj kampanji, koja je pala ispod svih ljudskih kriterija, mi se nikad nismo time bavili, uvijek smo bili pozitivni i optmistični i zato su nas građani izabrali. Ja sam čovjek koji se ne zna baviti prljavom kampanjom niti to želim, to nije moj način života ni politike, rekao je Puljak.

Rekonstrukcija Vlade

Govoreći o rekonstrukciji Vlade, Puljak je rekao da bi cijela Vlada bila bivša da se njega pita.

- Mislim da smo od prvog dana za parlamentarne izbore. Plenković da ima imalo političke hrabrosti, koju smo mi pokazali, on bi isto tako dao ostavku i išao na nove parlamentarne izbore pa neka pita građane jesu li zadovoljni smjerom kojim ide država. Znamo po istraživanjima da 70 posto građana smatra da država ide krivim smjerom, rekao je Puljak.

Što se tiče ministara koji su na dužnosti iako su pod opterećenjem istraga, Puljak je rekao kako smatra da se radi o nekvalitetnim kadrovima što se pokazuje i novim izborom ministra graditeljstva.

- HDZ se hvali time da ima 200.000 članova, a nisu uspjeli naći nekoga tko bi bio iole pošten i imao neku vrstu karijere iza sebe da može stati pred građane, a onda se pokaže da niti taj kojeg su našli sa strane nije netko s kim bi se mogli hvaliti, već je došao s aferama, rekao je.

Za oporbu je pak rekao da je razjedinjena i nedorasla funkciji koju bi trebala imati u modernom društvu, što pokazuju i njihove jalove inicijative.

- Hrvatska s ovom Vladom i HDZ-om nema nikakvu šansu i nikad neće postati moderna država. Ovo što se događa u Splitu, borba protiv HDZ-ove vlasti na svim razinama, pozivamo građane Hrvatske da gledaju što se događa i nadamo se da će ovo biti model za promjene u Hrvatskoj na parlamentarnim izborima, poručio je.

Cijelo gostovanje pogledajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!