14:50 / 13.04.2022.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Splitski vijećnici iz Centra traže da se oduzme koncesija za plažu Bene

Kupalište Bene prije izdavanja koncesije

Kupalište Bene prije izdavanja koncesije

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Igor Skoko i Srđan Marinić, splitski gradski vijećnici stranke Centar, zatražili su od županijskih vlasti da tvrtki Nacional oduzmu koncesiju za plažu Bene, upozorivši da su na tom prostoru nezakonito izgrađeni objekti s kojima koncesionar ostvaruje profit.

- Postoji dovoljno razloga da se oduzme ta koncesija ili da se raskine ugovor o koncesiji, rekao je Igor Skoko na konferenciji za novinare.


Inače, prilikom odlučivanja o dodjeli 15-godišnje koncesije tvrtki Nacional za pomorsko dobro Bene u Park šumi Marjan u ožujku 2018., oporbeni vijećnici naputili su sjednicu Skupštine Splitsko-dalmatinske županije.


Naveli su kako se radi o "političkom tezgarenju" budući da je vlasnik tvrtke Nacional nećak bivšeg splitskog gradonačelnika Željka Keruma i sin tadašnjeg predsjednika Skupštine Petroslava Sapunara, člana Kerumove Hrvatske građanske stranke (HGS) koja je tada u koaliciji s HDZ-om imala većinu u županijskoj Skupštini.


- Ta dodjela koncesije je ostvarena političko-rodbinskom-poslovnom vezom, poručio je Srđan Marinić i dodao kako koncesionar u nezakonito izgrađenim objektima ostvaruje profit, ali i ne provodi mjere zaštite okoliša na prostoru Bena.


Marinić i Skoko zatražili su da se taj ugovor javno objavi nakon što se Marinić požalio Povjereniku za informiranje da mu županija uskraćuje informacije o tom ugovoru i tako krši Zakon o pravu pristupu informacijama, te su mu odgovorili da davatelj koncesije nije dužan davati na uvid ugovore koncesija.


- Prije dva dana od Povjerenika za informiranje dobio sam obavijest da razlozi županije o uskraćivanju informacija o ugovoru o koncesiji nisu opravdani te da u roku od osam dana županija treba riješiti taj predmet, rekao je Marinić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!