20:11 / 06.06.2021.

Autor: Ivana Šilović, Magdalena Šipić/Dnevnik/B.A./HRT

Pregovori za svaki glas: sastavljanje većine Bobanu ipak ne ide glatko

Blaženko Boban

Blaženko Boban

Foto: Miroslav Lelas / PIXSELL

Primopredaja vlasti u Splitu najavljena je za sutra, a kako će se složiti većina u Skupštini gdje je župan Blaženko Boban sa 60 posto potpore ušao u drugi mandat, još se ne zna. Traju pregovori za svaki glas.

Sastavljanje većine županu Blaženku Bobanu ipak ne ide glatko. Pregovori još traju.


- Ide sve svojim tijekom i bit će sve OK. Vrše se razgovori upravo ovih dana i ovaj vikend. Sve će biti jasno vrlo brzo na konstituirajućoj sjednici, poručio je Boban.


47 je mjesta u Županijskoj skupštini. Koalicija HDZ-HSP ima 18 vijećnika, Most 7, SDP 6, Koalicija ZA 5, stranka Centar i HGS 4 te Domovinski pokret 3 vijećnika.


- U Skupštini ćemo podržavati sve one prijedloge i programe za koje odlučimo da će biti od dobrobiti za širu društvenu zajednicu. Nećemo osujećivati kontinuitet rada skupštine niti ćemo narušavati kvorum, rekla je Nevenka Bečić iz HGS-a.

Domovinski pokret mogao bi odlučivati o većini


Za većinu trebaju 24 ruke. Prema svemu sudeći, upravo bi Domovinski pokret mogao odlučivati o većini.


- Mi smo jasno rekli da ćemo inzistirati na svom programu i onome što smo biračima ponudili jer su problemi koji ljude muče i dalje tu, rekao je Mate Šimundić iz Domovinskog pokreta.


- Neslužbeno, jesu vođeni neki razgovori, neću reći pregovori, nego razgovori, ne s HDZ-om, rekao je Ante Pranić iz Koalicije ZA.


Mostovac Miro Bulj kaže da s HDZ-om neće koalirati.


- Jer HDZ, pa i s dosadašnjim koalicijskim partnerom Kerumom, nema dovoljnu većinu ako se sve ostale političke opcije dogovore o Skupštini. Ja ih ovim putem pozivam da oporba preuzme Skupštinu, rekao je Bulj.


Za SDP-ove vijećnike ništa se ne mijenja. I u ovom su mandatu oporba.


- Želimo biti protuteža vladajućem HDZ-u, odnosno dosadašnjoj koaliciji HDZ-a i HGS-a, i želimo biti ne samo kontrolori izvršne vlasti, već i sukreatori županijske politike, rekao je Joško Markić iz SDP-a.


Novi saziv Županijske skupštine imat će 47 vijećnika, četiri manje od prošloga. Bit će i manje plaćeni od svojih prethodnika. A tko će vladati većinom, saznat ćemo uskoro, kad se dogovori privedu kraju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!