12:27 / 24.03.2021.

Autor: Ruža Ištuk, HTV

Splitsko-dalmatinska županija: Zaraza među studentima i u svećeničkom domu

U Hrvatskoj dominira britanski soj, zaraza se širi horizontalno

U Hrvatskoj dominira britanski soj, zaraza se širi horizontalno

Foto: Dnevnik u podne / HRT

Velik skok broja novozaraženih u Hrvatskoj. Danas imamo 1891 novi slučaj - najviše u posljednjih 11 tjedana i gotovo dvostruko više nego jučer. Udio pozitivnih među testiranima povećao se na preko 20 posto. Nažalost, preminulo je još 20 oboljelih. Na bolničkom je liječenju 1038 pacijenata.

U odnosu na tjedan dana prije, bilježimo porast broja novozaraženih za 32 posto. Krunoslav Capak kaže da nema nekih novih žarišta, no činjenica je da se u Splitsko-dalmatinskoj županiji bilježi zaraza kod studenata koji su u Hrvatsku došli studirati preko Erasmusa. Isto tako, zabilježeno je grupiranje u jednom svećeničkom domu, javila je Ruža Ištuk za Dnevnik u podne HTV-a.

Na konferenciji je rečeno da svjedočimo horizontalnom širenju zaraze, pri čemu dominira britanski soj. Što se tiče pooštravanja mjera, ministar Davor Božinović najavio je da o nama ovisi hoće li mjere ostati ovakve kakve su sada ili će se pooštravati. Sve ovisi, rečeno je, o tome hoćemo li se pridržavati propisanih epidemioloških uputa ili svojim ponašanjem doprinositi porastu broja zaraženih.

Što se tiče cijepljenja, popravlja se odaziv na cijepljenje AstraZenecom, ali i dalje imamo problema s isporukom njihova cjepiva. Dobra vijest je najava da ćemo u četvrtom mjesecu dobivati više od 50 000 doza Pfizerova cjepiva tjedno.

Isto tako, naglašeno je da državne potpore neće dobivati oni poduzetnici koji se ne pridržavaju propisanih epidemioloških mjera, bilo da ih krše na nacionalnoj ili lokalnoj razini. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!