Srbi u zaleđu Knina nisu se odazvali pozivu srbijanskog predsjednika

15.09.2021.

19:57

Autor: T.V./HRT

Zastave

Zastave

Foto: HTV / HRT

Srbija i Republika Srpska danas slave praznik - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. 15. rujna izabran je zbog simbolike - na taj dan probijena je Solunska fronta. Ovo je prvo obilježavanje tog praznika, a srpski predsjednik Aleksandar Vučić pozvao je Srbe u susjednim zemljama da 15. rujna izvjese srbijanske zastave. Srbi u zaleđu Knina nisu se odazvali njegovu pozivu.

U Biskupiji, Kistanjama i Erveniku uobičajena slika: na zgradi općine uz hrvatsku te zastavu Europske unije istaknuta je zastava srpske nacionalne manjine na koju prema Ustavu imaju pravo. Dileme, kažu načelnici, nije ni bilo, jer hrvatski zakon ne dopušta isticanje zastave neke druge države.

- Ja nemam ništa protiv samog praznika kao takvog, ali naravno, uvijek se mora uzeti u obzir kome tu poruku šaljete, gdje ljudi žive, kakvi su zakoni država gdje se tim ljudima obraćate, prema tome tu se treba biti oprezan u svakom slučaju, poručio je Milan Đurđević, načelnik općine Biskupija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!