Reakcije na Vučićev poziv o isticanju srpske zastave

14.09.2021.

19:34

Autor: Ana Zadro/T.V./Dnevnik/HRT

zastave

zastave

Foto: HTV / HRT

Srbija i Republika Srpska sutra po drugi put zajedno obilježavaju Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Poziv srbijanskih vlasti da tim povodom svi Srbi u zemlji i regiji izvjese zastave, u Hrvatskoj mnogi smatraju neprihvatljivim. SNV, s druge strane, naglašava da će isticanje srpske zastave u Hrvatskoj biti u skladu s hrvatskim zakonima.

Vješanje zastave neke druge države u Hrvatskoj je protivno zakonu, tvrdi HDZ-ov Branko Bačić. Vučićev poziv stoga smatra neprihvatljivim.

- Ja to ocjenjujem da je provokacija i neprimjereno, tim više što se radi o kršenju zakona. Naime, Zakonom o javnom redu i miru nedopuštemo je vješanje zastava drugih država. Očekujem od svih svojih sugrađana, pa ako hoćete i pripadnika srpske zajednice u Hrvatskoj da poštivaju hrvatske zakone, rekao je Branko Bačić, HDZ.

Most odlazi i korak dalje pa inicijativu srbijanskih vlasti vidi kao nastavak velikosrpske politike.

- Nećemo dopustiti, niti Srbiji, niti bilo kome drugome, svojatanje hrvatskog teritorija, Srbi u Hrvatskoj imaju sva prava, ali hrvatsku državu moraju poštivati, njen teritorijalni integritet i njenu teritorijalnu cjelovitost, kaže Nikola Grmoja, Most.

SDP u tom pozivu ne vidi huškačku politiku.

- Ne želimo vjerovati da bi ti pozivi mogli izazvati nešto što smo prije nekoliko dana mogli gledati u Crnoj Gori ili što mi pamtimo iz 90-ih godina ovdje u Hrvatskoj, ističe Ivana Posavec Krivec, SDP.

Srpska zajednica u Hrvatskoj, objašnjava čelnik SNV-a, kao službenu ima narodnu zastavu Srba, a ne zastavu Republike Srbije, i ona je priznata zakonom o nacionalnim manjinama.

- U skladu s ustavnim zakonom, bit će kao što je i danas, i kao što je i sutra, bit će istaknute ove zastave. To ne treba nikome smetati niti ikoga plašiti, poručio je Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća.

Nužno je, kaže, da Srbi u Hrvatskoj poštuju zakone Republike Hrvatske. No, želi da se poštuje i zakon po kojemu je SNV-u dopušteno izvjesiti zastavu na svoje pročelje, što, kaže Pupovac, zbog incidenata u prošlosti više ne čine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!