Srednjoškolci u Donjem Miholjcu uselili u novu školsku zgradu

09.01.2023.

Zadnja izmjena 12:13

Autor: T.V./HRT/Hina

Srednjoškolci u Donjem Miholjcu uselili se u novu školsku zgradu

Srednjoškolci u Donjem Miholjcu uselili se u novu školsku zgradu

Foto: HTV / HRT

Nova zgrada srednje škole sa sportskom dvoranom otvorena je u ponedjeljak u Donjem Miholjcu, a ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je kako je ulaganje u znanost i obrazovanje investicija koja se uvijek isplati i koja se višestruko vraća.

U izgradnju i opremanje nove školske zgrade uloženo je više od 62 milijuna kuna, 80 posto sredstava osiguralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a po deset posto Osječko-baranjska županija i grad Donji Miholjac. Nastavu u školi danas pohađa 247 učenika, a zaposlena su 53 djelatnika.

Otvarajući novu zgradu, kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića, ministar Radovan Fuchs istaknuo je da je to strateški objekt u području srednjoškolskog obrazovanja, koji omogućava izvođenje nastave u skladu sa standardima 21. stoljeća. Poručio je da Vlada želi intenzivirati taj segment te kako nije slučajno da je za taj segment u Nacionalnom planu otpornosti i oporavka osigurano oko milijardu eura.

- U ovome trenutku ide prva faza dodjele sredstava za dječje vrtiće, jer želimo da sva djeca u Hrvatskoj do 2030. godine budu obuhvaćena predškolskim odgojem te da sva djeca u Hrvatskoj imaju iste uvjete u osnovnoškolskom obrazovanju, rekao je Fuchs. Najavio je da se uskoro očekuje pozivni natječaj za izgradnju i dogradnju škola, jer je cilj sve škole u Hrvatskoj do 2027. godine prijeđu na rad u jednoj smjeni.

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak rekla je kako nova zgrada srednje škole zaista pripada obrazovanju za 21. stoljeće te kako vjeruje da će učenici ovdje imati jednaku kvalitetu obrazovanja kao i u većim gradovima.

- U Nacioanlnoj razvojnoj strategiji RH istaknuli smo da je temelj razvoja Hrvatske ulaganje u ljude, koje započinje u obrazovnom procesu. U posljednjih nekoliko godina na područje ove Županije u različite projekte znansti i obrazovanja uloženo je više od 60 milijuna eura, istaknula je Tramišak.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić ocijenio je da je to projekt koji se radi jednom u stoljeću, a bio je prijeko potreban Donjem MIholjcu, jer je stara zgrada srednje škole bila u toliko lošem stanju, da je bila opasna za boravak i bez mogućnosti za energetsku obnovu.

- Ovo će svakako biti demografska potpora ovom dijelu Županije, jer će obitelji, koje su ranije zbog neuvjetne stare zgrade odlazile s ovoga područja, sada imati priliku školovati djecu u suvremenoj školi, poručio je Anušić.

Velika je to vijest za učenike i djelatnike škole, koji su dosad bili smješteni u jednu od najderutnijih školskih zgrada u Hrvatskoj.

- Samim time što je škola nova, nova je zgrada, nova oprema i u odnosu na stari objekt koji je bio u derutnom stanju - površinski je duplo veća tako da napokon ostvarujem uvjete da nam svi učenici idu u jednu smjenu i da možemo odraditi sve ono što je predviđeno planom i programom. Nadamo se da ćemo uživati u njoj, definitivno za nas slijede lijepi dani u odnosu na sve ono što je do sada bilo, poručio je ravnatelj Srednje škole Donji Miholjac Nenad Perić.

Nova će škola biti značajna i za daljnji razvoj Donjeg Miholjca.

- Nedavno je obnovljen vrtić, osnovna škola, a sada i srednja škola, sve mlade obitelji sada imaju preduvjet da im djeca završe kompletno obrazovanje do fakulteta kod kuće, rekao je ravnatelj Perić.

Škola ima odobrenje za 28 programa, trenutno se upisuje njih 11.

- Mi imamo četiri sektora - strojarski, ekonomski, poljoprivredni i turističko-ugostiteljski te gimnaziju. Unutar tih sektora imamo odobrenja za 28 različitih programa, trenutno se 11 programa upisuje, kaže Perić.

Izgradnja nove škole i njezino opremanje stajalo je malo više od 60 milijuna kuna.

- Ukupno je stajalo malo više od 60 milijuna kuna, 80 posto troškova je snosilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a po 10 posto županija Osječko-baranjska i Grad, rekao je ravnatelj srednje škole Donji Miholjac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!