Srića: COVID je i dalje prisutan, ali ne kao što je to bilo proteklih godina

22.12.2022.

09:31

Autor: Studio 4/HRT/T.D.

Pulmolog Saša Srića

Pulmolog Saša Srića

Foto: HRT / HTV

COVID je i dalje prisutan, ne u obliku kao što je to bilo proteklih godina. Činjenica je da klinička slika soja koji dominira već nekoliko mjeseci značajno blaža u odnosu na delta-soj, rekao je pulmolog Saša Srića gostujući u emisiji HTV-a "Studio 4".


Hrvatsku je pogodio ciklon COVID-a, sezonske gripe, različitih viroza i prehlada. U bolnicama posljednjih tjedana liječi se više stotina pacijenata zbog teških respiratornih tegoba. Činjenica je kako je teško razaznati o kakvim je virozama riječ i koliko je trenutačno bolesnih. 

- Sve respiratorne infekcije počinju se pojavljivati u jesenskom periodu s naglaskom na kasnojesenskom i zimskom periodu. Proteklih godina smo naglašavali kako je to dominacija COVID-a, a tek onda ostali oblici koji su bili u pozadini. Porast respiratornih infekcija je definitivno očekivan, vrhunac nismo dosegli. U siječnju i veljači očekujemo pojavu gripe i ostalih respiratornih infekcija, rekao je Saša Srića u uvodu gostovanja u "Studiju 4".

Komentirao je i situaciju s koronavirusom.

- COVID je i dalje prisutan, nije prestao postojati. Činjenica je da klinička slika soja koji dominira već nekoliko mjeseci značajno blaža u odnosu na delta-soj. Možemo ga sigurno nazvati ubojitim sojem koji je odnio mnoge živote. Da smo prije godinu dana rekli da je COVID malo jača prehlada, bilo bi zastrašujuće i greška s naše strane. Sad se kod većine zdravih građana tako i prezentira. COVID je i dalje prisutan, ne u obliku kao što je to bilo proteklih godina, rekao je Srića.

"Ove godine može se očekivati nešto jači oblik gripe"

Smatra kako je inzistiranje na daljnjem cijepljenju građana nešto što ne smije izostati, bez obzira na to što COVID nije glavna priča.

- Dobro da nije glavna priča jer nam daje nadu da ćemo se približavati kraju pandemije. Svoj populaciji starijoj od 65 godina, svim imunokompromitiranim pacijentima sugeriramo da se cijepe trećom, booster dozom, odnosno drugom docjepnom, četvrtom dozom. Cijepljenje protiv gripe je isto tako za svu ugroženu populaciju. Ove godine može se očekivati nešto jači oblik gripe. Još nije kasno za cijepiti se protiv gripe, rekao je.

Govorio je o situaciji na svom odjelu u KB-u Jordanovac.

- U odnosu na prošlu godinu imamo nešto blaže oblike, ali imamo i dalje veliku popunjenost. To su i dalje dominantno pacijenti koji se javljaju u ambulantu zbog drugih bolesti. U odnosu na prošlu godinu, kada je upala pluća bilo preko 90 posto i kada smo imali pacijente koji su zahtijevali potporu kisikom, danas je takvih pacijenata znatno manje. Virusnih pluća ima, ali to je danas široki dijapazon. Svaka upala pluća, bakterijska, treba se tretirati antibioticima, virusna simptomatskom terapijom, rekao je.

Velika pojava novih-starih respiratornih infekcija

Istaknuo je kako je velika pojava novih-starih respiratornih infekcija koje uzrokuju stari mikroorganizmi posljedica dvogodišnjeg pridržavanja mjera, što je bilo opravdano.

- No tako su se infekti manje širili, na neki način smo više time izgubili imunitet. Zahvaljujući tome došlo je do pojave zaboravljenih infekcija. Tako se i streptokok pojavio nakon dvije godine i treba biti oprezan, naglasio je.

Sve je više osoba koje se žale na zdravstvene probleme.

- Nema osobe koja ne kašlje, kiše ili se ne žali na neke klasične respiratorne tegobe, a kad bi svatko odlazio liječniku, mislim da bi redovi bili veći nego za bankomate koji će biti za koji dan. Ako je prisutan kašalj i curenje nosa, onda je dovoljna simptomatska terapija - uzimanje dovoljno tekućine, čaja, sirup za kašalj, antitusik. Ukoliko bi došlo do situacije da se javi temperatura koja se ne može skinuti klasičnim lijekovima za skidanje temperature, poremećaja svijesti, otežanog disanja, treba posjetiti obiteljskog liječnika ili otići na hitnu, rekao je. 

"Poticanje na cijepljenje nas je spasilo od još gore situacije"

Osvrnuo se i godinu dana unatrag kada je bio za rigorozne mjere obaveznog cijepljenja i izolacije te rekao kako stoji iza svake svoje riječi i postupka.

- Čvrste mjere i žestoka politika urodile su plodom. Poticanje na cijepljenje nas je spasilo od još gore situacije. Nažalost, loša procijepljenost u Hrvatskoj uzela je danak mnogim životima. Zasad trebamo biti na oprezu, nemamo potrebu za mjerama jer je ovo blaži oblik. Preporuka je građanima da svatko vodi osobnu higijenu i da se testira kad nešto osjeti, da zaštiti sebe i bližnje, zaključio je. Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!