16:18 / 16.09.2021.

Autor: Hina/HRT/D.S.

SSSH i HUP potpisali sporazum o bipartitnom dijalogu

Potpisivanje sporazuma između SSSH i HUP-a

Potpisivanje sporazuma između SSSH i HUP-a

Foto: Marko Prpic / PIXSELL

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) potpisali su sporazum o unapređenju višesektorske i sektorske suradnje s ciljem poboljšanja bipartitnog socijalnog dijaloga na dobrobit radnika i poduzetnika.

Sporazum bi trebao pomoći razvoju poduzetništva i poticati okolinu za stvaranje dobro plaćenih i konkurentnih radnih mjesta, koja su jamac održivosti socijalno osjetljivog društva, zdravstvenog, obrazovnog i mirovinskog sustava.


Te ciljeve žele postići djelujući, kad god je to moguće, zajednički prema Vladi te kako bi utjecali na stvaranje što boljih uvjeta za investicije i privatno poduzetništvo.Sporazum obvezuje obje strane da podržavaju slobodno sindikalno i poslodavačko organiziranje, a suradnja će se razvijati redovitom razmjenom informacija, provođenjem konzultacija o ekonomskoj i socijalnoj situaciji te javnim politikama u Hrvatskoj i EU-u.


Također će zajedno raditi na provedbi nacionalnih strateških dokumenata i akcijskih planova u kojima su navedeni kao nositelji određenih aktivnosti.


Sektorski kolektivni ugovori jamci su stabilne i otporne ekonomije


Predsjednik SSSH Mladen Novosel ocijenio je sporazum kao važan preduvjet za zadovoljnije, produktivnije i zaštićenije radnike i izrazio zadovoljstvo što su se izdigli iznad dosadašnjih razlika i pokazali da je kolektivno pregovaranje interes radnika i poslodavaca.


- Sektorski kolektivni ugovori jamci su stabilne i otporne ekonomije i važno sredstvo smanjenja društvenih nejednakosti. Stotine tisuća radnika u Hrvatskoj sektorskim bi kolektivnim ugovorima profitiralo, a ovo je važan korak ka takvom ishodu, istaknuo je Novosel.


Poručio je kako žele da iduće godine u Hrvatskoj ne budu samo dva sektorska potpisa na kolektivni ugovor, nego da ih bude daleko više, što mogu postići kroz šest - sedam mjeseci.


Predsjednik HUP-a Mihael Furjan poručio je kako u HUP-u vjeruju da su zadovoljni i motivirani zaposlenici ključ dugoročnog razvoja i uspjeha svake kompanije, naglasivši da kontinuirano rade na unapređenju uvjeta rada u Hrvatskoj.


- Važno nam je imati dobro uređene radne odnose i moderno radno zakonodavstvo koje će odgovoriti različitim potrebama i suvremenim okolnostima. Suradnju sa SSSH vidimo kao značajan korak u tom smjeru i vjerujemo da ćemo zajedničkim naporima, otvorenom komunikacijom i novim aktivnostima odgovoriti na sve veće izazove koji se javljaju u području radnoga prava, rekao je Furjan.


Dodao je kako im je važno ojačati sustav kolektivnog pregovaranja te ga urediti u skladu s visokim europskim standardima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!