13:25 / 28.01.2019.

Autor: I.H./Hina

SSSH traži pomoć HGK i Tolušića zbog štrajka radnika Same Deutz-Fahr Žetelice

-

-

Foto: - / -

Ispaštaju radnici koji su osuđeni na rad za minimalac i prisiljeni na odlazak iz jedne od rijetkih tvrtki koja još posluje u Slavoniji.
Zbog radnika Same Deutz-Fahr Žetelice iz Županje, koji štrajkaju već dva tjedna zahtijevajući povećanje plaća, Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) u ponedjeljak je zatražio posredovanje Hrvatske gospodarske komore (HGK) i potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, kako bi se riješio kolektivni spor i ispunili njihovi zahtjevi.

Predsjednik SSSH Mladen Novosel podsjetio je na konferenciji za novinare da su radnici pokušali kolektivnim pregovorima i dijalogom izboriti plaće dostojne za život, ali nisu uspjeli pa su pokrenuli štrajk. Od 350 zaposlenih, njih 300 radi u proizvodnji i prima neto plaću od 3500 kuna.

Radnici su zatražili povećanje plaća za 740 kuna bruto i dodatak od 8 posto na uvjete rada, što je poslodavac potpuno odbio, pa su pokrenuli štrajk.

- Poslodavac je pokušao osporiti legitimitet štrajka, no sud je presudio u korist radnika, nakon čega im je ponudio minimalno povećanje plaća za stotinjak kuna, što su oni odbili. Poslodavac je zatim pokušao na Vrhovnom sudu osporiti legitimnost štrajka, rekao je Novosel.
Stalni posao, veća plaća - i nema odlaska radnika
Pokušavajući riješiti spor, sindikati su se obratili za pomoć HGK kako bi stupio u kontakt s talijanskim poslodavcem i upozorio ga na problem niskih plaća u Same Deutz-Fahr Žetelice.

Podsjećaju kako ih je 29. studenoga posjetio i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, pa traže da i on posreduje i uključi se u rješavanje problema.

- Znamo da je ministar zaokupljen svojim problemima, no riječ je o sudbini 350 radnika, ističe Novosel.


Poslodavac zlorabi mjeru o neoporezivim primanjima do 5000 kuna

Ustvrdio je da poslodavac zlorabi mjeru ministra financija o neoporezivim primanjima do 5000 kuna, tako da za sebe zadržava neoprorezivi dio i time oštećuje državni proračun.

Ispaštaju radnici koji su osuđeni na rad za minimalac i prisiljeni na odlazak iz jedne od rijetkih tvrtki koja još posluje u Slavoniji. Stotinjak radnika u toj tvrtki radi na određeno vrijeme i prima plaću u visini 95 posto minimalne, ucijenjeni su i to zakonodavac dopušta, upozorio je Novosel.

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Siniša Kosić rekao je kako bi za povećanje od 740 kuna bruto trebalo osigurati 3,2 milijuna kuna, za što ima prostora jer tvrtka dobro posluje.

Poslodavac bi trebao radnicima ponuditi bolja primanja i jedino rješenje je dogovor socijalnih partnera, smatra Kosić i dodaje kako su otvoreni za pregovore, a to očekuju i od poslodavca.

Predsjednik Štrajkaškog odbora Marko Ivkošić kaže da je prihod tvrtke 400 milijuna, trošak zaposlenih iznosi svega 8 posto, a traženim povećanjem plaća bio bi povećan s 35 na 38 milijuna kuna.

- Plaće u konkurentskim tvrtkama, primjerice u "Đuri Đakoviću", više su i do 1000 kuna, upozorio je Ivkošić.

Tvrtka Same Deutz-Fahr Žetelice godišnje proizvodi oko 400 kombajna, a  izvozi ih uglavnom na europsko tržište.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!