07:27 / 14.05.2019.

Autor: M.Š./HRT

Stabla smrskala javni WC i vozilo Hitne; Jurić u Studiju 4 o pričinjenoj šteti

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Noć je u Zagrebu protekla mirnije nego dan ranije, no Zagrepčani će i danas uklanjati štetu izazvanu jučerašnjim jakim vjetrom.
U Zagrebu problemi i u noći s ponedjeljka na utorak. Iako je bilo mirnije, što se vjetra tiče, bilo je velikih problema.  Zagrepčani će i danas sanirati štetu izazvanu jakim vjetrom.

- Vakula: Očekuje nas iznadprosječno toplo ljeto uz oscilacije od plusa do minusa
- Najteže stanje u Hrvatskoj Kostajnici
- Poplave prijete BiH: dijelovi Doboja evakuirani, izvanredno stanje u Banjoj LuciOzlijeđeno je šest osoba, navodi Hrvatski radio. Oko 2 sata ujutro jedno je stablo u zagrebačkom naselju Travno, u ulici Božidara Magovca, palo na vozilo Hitne pomoći.

Prava je sreća da nije stradao medicinski tehničar. Ostao je zarobljen na suvozačkom mjestu, pa su ga vatrogasci izvlačili kroz prozor.

Također, u ulici Augusta Cesarca u središtu grada, jedan je čovjek ostao zarobljen u toaletu. Na javni WC palo je stablo pa on nije mogao izaći van.

Meteorolozi najavljuju postupno smirivanje, ali probleme možemo očekivati tijekom cijeloga utorka.

Probleme stvaraju i nabujale rijeke. Prometnu situaciju u Hrvatskoj možete provjeriti OVDJE.


Izvješće Policijske uprave zagrebačke

Zbog vremenskih neprilika tijekom ponedjeljka, uslijed padova stabala i žbuke, na području Policijske uprave zagrebačke oštećena su 154 automobila i jedan motocikl, više krovova i objekata, a dvije su osobe lakše ozlijeđene, izvijestila je u utorak policija.

Zbog jakog vjetra u Svetom Ivanu Zelini reklama je pala na 55-godišnjakinju koja je lakše ozlijeđena, dok je u Susedgradu na  Bolničkoj cesti pala grana na 65-godišnjakinju, također je lakše ozlijedivši, priopćila je zagrebačka policija.

U ponedjeljak oko 13 sati na dijelu prometnice između mjesta Bregana i Grdanjci iz korita se izlila rijeka Bregančica te je na toj dionici ceste bio zabranjen promet za sve kategorije vozila.

U isto vrijeme u Dragi Svetojanskoj kod Jastrebarskog na kolnik su pale žice električnih vodova te je za sav promet bila zatvorena županijska cesta na dionici Draga Svetojanska Hrastje Plešivičko.

Zbog pada stabla na tramvaj i ugostiteljski objekt u Maksimirskoj 111 u Zagrebu tramvajski promet je bio obustavljen u oba smjera od 5,35 do 8,40 sati te se prijevoz putnika obavljao izvanrednim autobusnim linijama. Pritom nije bilo ozlijeđenih osoba, navela je policija.   

Hrvatske šume upozoravaju građane da ne koriste Sljemensku cestu

- Sljemenska cesta je zatvorena i puna izvaljenih stabala te molimo građane da se zbog svoje vlastite sigurnosti ne pokušavaju probiti prema vrhu Medvednice", navodi se u priopćenju Hrvatskih šuma u kojemu i mole građane koji žive u blizini šume da izbjegavaju kretanje po njoj.

Navode i kako nije moguće utvrditi razmjere štete uzrokovane nevremenom na Medvednici, ali da očekuju da će biti velika. 

Dodaju da su njihovi radnici na terenu i rade sve što je u njihovoj moći da što prije očiste prometnice i saniraju štetu.

Glasnogovornik Zagrebačkog Holdinga o šteti u Studiju 4

Pred gradskom upravom grada Zagreba tek je popisivanje štete koju je učinilo nevrijeme u zadnja dva dana. Gradonačelnik Milan Bandić poručio je kako će grad pomoći svima koji ne mogu sami sanirati štete, a one mo gu biti goleme. O ovoj temi više je govorio gost Studija 4, glasnogovornik Zagrebačkog Holdinga Tomislav Jurić.Rekao je da je protekla noć bila puno jednostavnija za sve dežurne hitne i operativne službe u odnosu na noć ranije.

- Zabilježili smo jače udare oko 2 sata, rušenje stabla u Travnom koje je oštetilo 10-tak automobila, rušenje stabla na vozilo hitne te na javni wc u koji je zatvorilo građanina, no nasreću svi su prošli bez posljedica. Bilo je 50-tak vatrogasnih intervencija noćas. I dalje je u funkciji besplatan telefonski broj na koji građani mogu priaviti štetu. Riječ je o broju 0800 818919 putem kojeg naši sugrađani mogu dojavljivati sve ono što negativno utječe na funkcioniranje gradske prometne ili komunalne infrastrukture, naglasio je.

- Imperativ nam je osigurati normalno funkcioniranje grada i ponajprije spriječiti ugrozu ljudskoga života, a zatim i imovine, istaknuo je. Do faze evidentiranja šteta dolazit ćemo tek danas tijekom dana. Vjerujem nakon 12 sati kada će biti održan i niz sastanaka kako bi se utvrdio hodogram aktivnosti, odnosno kako bi se na razini grada propisali i svi oni potrebni koraci koji trebaju biti zadovoljeni, odnosno kroz koji će svaki pojedinačni slučaj prolaziti. Vjerujem da će se upravo na tragu najave gradonačelnika pristupati s jednom posebnom dozom socijalne osjetljivosti. No više ćemo o tome moći reći tek u nastavku dana, odnosno tijekom sutrašnjeg, ustvrdio je.

U nastavku možete pogledati i vremensku prognozu za utorak i dane pred nama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!