17:16 / 11.08.2018.

Autor: HRT

Stablina pobjednik 21. Maratona lađa

Foto: Ivo Cagalj/Pixsell

Foto: Ivo Cagalj/Pixsell

Foto: - / PIXSELL

Uoči Maratona okupili su se i brojni političari, među kojima je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

U Metkoviću je održan 21. maraton lađa. Na stazi dugoj 22 i pol kilometra ove se godine okupilo 26 ekipa. Na cilju u Pločama pobjednički, prijelazni Domagojev štit podignula je ekipa Stablina.

Maraton neretvanskih lađa

Ekipa Stablina pobjednik je 21. Maratona lađa. 22 kilometra dugu rutu prošli su za 2 sata i 15  mnuta. Drugi su bili Bjelovarčani Argonauti. Treća je bila ekipa Gusara iz Komina, ekipa koja se može pohvaliti s najviše pobjeda do sada.

Maraton počinje ispod Lučkog mosta u Metkoviću odakle kreće utrka niz Neretve, i to od Metkovića, preko Kule Norinske, Krvavca, Opuzena, Komina, Banje, Šarić Struge, Rogotina, Čeveljuše, Stabline, pa do 22.580 metara udaljenog cilja u Pločama.

Cilj Maratona lađa je očuvanje i otrgnuće od zaborava i propadanja stare izvorne neretvanske lađe. Ono što je sinjska alka za Cetinsku krajinu, to je Maraton lađa za dolinu Neretve, ono što je gondola za Veneciju, to je lađa za Neretvane, vole se pohvaliti stanovnici toga kraja.

Po gledanosti, Maraton lađa jedan je od najvećih događaja Hrvatskoj, a ujedno i turistički spektakl i atrakcija. Uživo ga gleda nekoliko desetaka tisuća gledatelja na cijeloj ruti.Uoči Maratona okupili su se i brojni političari, među kojima je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević."Želim da danas svi imaju 'srce vatreno'"

Prije starta, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović obavila je smotru postrojenih posada sudionika Maratona lađa te je istaknula kako je počašćena što je pokroviteljica 21. Maratona lađa i što će se večeras svi zajedno veseliti pobjedniku i zajedno ih dočekati.

"Vidim da su svi spremni, trudili su se i vježbali tijekom godine... i da će pobijediti najbolji i najspremniji. Kad je riječ o Maratonu lađa, on nas povezuje s tradicijom Domovinskog rata i, isto tako, povezuje nas s daljnjom prošloću, s vitezovima odnosno lađarima kneza Domagoja koji su se pokazali kao tvrd orah svima koji su pokušali osvojiti naše hrvatske krajeve. U duhu te tradicije koja je postala ne samo nacionalni brend, već je poznata i prepoznata izvan granica, želim da danas prođe svima sretno i da svi imaju uspjeha i da, u duhu onoga što nam je pokazao izbornik Dalić i naši 'Vatreni', svi danas imaju srce vatreno, da se bore odvažno i fer i da svi danas uživaju", poručila je predsjednica.Krstičević: Potrebno nam je zajedništvo

Čestitajući u svoje osobno ime i u ime predsjednika Vlade RH svima na sudjelovanju na ovogodišnjem Maratonu lađa, izaslanik predsjednika Vlade i počasni građanin Metkovića Damir Krstičević izrazio je zadovoljstvo što svake godine Maratonu lađa prisustvuje sve više ljudi domaćih i turista, "jer je to pokazatelj kako je naš neretljanski maraton postao nacionalni, športski i kulturni spektakl".

"Naš je narod opstao i sačuvao identitet kroz stoljeća, pa tako i ovaj događaj, iako pokrenut prije 20-ak godina postaje dio naše tradicije, a i baštine, ali važna turistička atrakcija", ocijenio je Krstičević.

Podsjetio je da je neretvanska lađa, očuvana ovim običajem od pada u zaborav, postala autentična poveznica pomorske povijesti i sadašnjosti Hrvata na ovim prostorima. Najavio je da će ove godine Dan hrvatske ratne mornarice slaviti u Pločama gdje će prezentirati i nove sposobnosti HRM -  Satniju mornaričkog desantnog pješaštva.

Lađarima je poručio da su pozitivno rivalstvo i sportski duh bitni za pojedinca i društvo i pozitivne vrijednosti koje promiču te naglasio kako zajedništvo, hrabrost, požrtvovnost i timski duh daju rezultata te naglasio da im uzor budu svih hrvatski velikani i branitelji.

Branko Bačić: Maraton lađa je postaje veliki sportski i kulturni događaj

Izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Branko Bačić čestitao je svima okupljenima što pribivaju tako veliku i važnu sportskom i kulturnom događaju u Hrvata kao što je Maraton lađa te zaželio uspjeh svim sudionicima maratona.

"Posebno čestitam organizatoru Maratona lađa koji je ponovno vratio neretvansku lađu u žarište interesa cijele Hrvatske, a ovaj događaj zaista postaje veliki sportski i kulturni događaj u Hrvata", rekao je Bačić.


Župan Dobroslavić: Maraton lađa "prerastao" je županiju 

Župan dubrovačko neretvenski Nikola Dobroslavić rekao je da je ovaj maraton prerastao tu županiju i postao od državnog značaja, a gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan istaknuo je kako ovaj maraton 21 godinu njeguje tradiciju neretvanskih lađara.

Prije starta,  pročitan je i brzojav potpore izbornika Hrvatske nogometne reprezentacije Zlatka Dalića u kojem je poručio kako je u hrvatskom društvu potrebno zajedništvo onako kako su pokazali 'Vatreni' na nedavnom Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!