13:15 / 20.10.2020.

Autor: M.M./HRT

Stablo uspomena: Na Učki posadili 3.000 mladica bukve

Foto: Udruga "Posmrtna pripomoć"

Foto: Udruga "Posmrtna pripomoć"

Foto: - / -

Riječ je o jedinstvenome projektu sadnje memorijalnih stabala u spomen na naše najdraže koji nisu više s nama.
Čak 3000 kvalitetnih mladih sadnica bukve posađeno je na Učki u sklopu  projekta Stablo uspomena. Riječ je o jedinstvenome projektu sadnje memorijalnih stabala u spomen na naše najdraže koji nisu više s nama, a nakon zagrebačke Medvednice akcija pošumljavanja preselila se na Učku.

Ovu vrijednu akciju podržali i članovi HNK Rijeka, pa su se u sadnji pridružili legenda HNK Rijeke Srećko Juričić i generalni direktor Kluba Luka Ivančić, koji su posadili jednu sadnicu u čast nedavno preminulog sportskog novinara Orlanda Rivettija.

Reakcije na lanjsku prvu sadnju memorijalnih stabala bile su izvrsne i odmah smo odlučili nastaviti dalje, ovaj put na Učki. Svatko od nas može podržati sadnju stabla u uspomenu na baku ili djeda, na preminule roditelje ili prijatelja. Projekt organizira i sadnju plaća udruga Posmrtna pripomoć čiji članovi će memorijalno stablo dobiti besplatno, dok oni koji nisu članovi mogu sudjelovati u projektu uz minimalnu naknadu. Radove sadnje izvode isključivo Hrvatske šume koje osiguravaju i sadni materijal, rekla je Petra Majdak Bijelić, voditeljica projekta Stablo uspomena.

Dodala je kako su krenuli u ovaj projekt želeći ljudima ponuditi ljepšu uspomenu od rezanog cvijeća i paljenja svijeća, a ujedno poticati i ekološku svijest. Naime, prosječno stablo godišnje smanji količinu CO2 u zraku za 12 kilograma, dok istovremeno proizvede kisika za četveročlanu obitelj.

Predrag Trope, voditelj Uprave šuma Podružnice Buzet, pozdravio je ovu inicijativu Udruge.

- Ovakve akcije pridonose podizanju svijesti kod svih građana o potrebi očuvanja šuma koje su danas ugrožene, najviše uslijed klimatskih promjena. Bez šuma nema ni čistog zraka, ni čiste vode, ni doma za brojne životinjske i biljne vrste. Ovakve mlade šume – kakva će ovdje narasti – najbolji su saveznik u ublažavanju posljedica klimatskih promjena.

Legendarni nogometaš Srećko Juričić prisjetio se pri sadnji kako mu motika nije strana jer je nekad pomagao baki i djedu u Istri. Današnja akcija ga veseli jer se pošumljava Učka koja je ljudima prirasla srcu.

- Projekt koji je Posmrtna pripomoć pokrenula, u suradnji s Hrvatskim šumama, dugoročan je projekt i vjerujemo da ćemo tako u jednom segmentu mladima ostaviti bolji svijet. Ne kaže se uzaludno da su šume pluća našeg planeta i ova akcija je jedan jako pozitivan korak da naš planet prodiše punim plućima. Velika nam je čast što smo se kao HNK Rijeka mogli pridružiti ovom hvalevrijednom projektu. Želimo vam prije svega još puno sreće u radu i da zasadite još puno stabala i tako oplemenite naš kraj, rekao je Luka Ivančić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!