07:50 / 31.01.2019.

Autor: HRT

Stariji i osobe s invaliditetom lakše do javnih informacija

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatski sabor sjednicu je nastavio raspravom o prijedlogu zakona o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora kojim se u hrvatsko zakonodavstvo prenosi direktiva EU-a.
Hrvatski sabor sjednicu je nastavio raspravom o prijedlogu zakona o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora kojim se u hrvatsko zakonodavstvo prenosi direktiva EU-a. Taj je prijedlog dobio potporu klubova zastupnika.

Zastupnici su istaknuli da treba olakšati život osobama s invaliditetom i omogućiti im primanje javnih informacija. Upozoravaju da zakon treba provoditi kako se ne bi dogodilo da, unatoč zakonskim odredbama i dalje postoje građevinske barijere za osobe s invaliditetom. 

Prijenos sjednice gledajte ovdje:

Zastupnica Ljubica Lukačić (HDZ) zahvalila se svima na tome što je u Saboru omogućena govornica koju mogu koristiti osobe s invaliditetom.

- Ovo je zakon koji izjednačava mogućnosti. Zakonom koji je predložila Vlada pomoći će se osobama s invaliditetom i starijim osobama u svakodnevnom životu, pružiti im na internetu spektar informacija, izjednačiti njihove mogućnosti, rekla je Lukačić.

Zakon hvali i SDP, čiji zastupnik Darko Parić poziva da ga se provede "kako treba", jer, kako primjećuje, Saboru je trebalo skoro 30 godina da postavi govornicu prilagođenu osobama s invaliditetom.

- Zakon se tiče informatizacije društva, što je, kaže, alat koji može riješiti puno problema. Zašto mislite da banke i trgovine ulažu tako puno novca da izađu na internet, ne zato što su jako dobri, nego jer su shvatili da će, ako usluge prebace na interenet, uz manje truda zaraditi više novca, kazao je Parić, tumačeći kako je informatizacija najbolji način za borbu protiv korupcije.

I Nada Turina Đurić (Glas) podupire zakon i smatra da bi digitalizacija javnog sektora značila manje korupcije, lažnih vijesti.

Što donosi zakon složenog naziva - Zakon o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora, objasnio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić. 

Tim zakonom tijela javnog sektora će morati svoje mrežne stranice i programska rješenja za pokretne uređaje učiniti pristupačnima tako da sadržaj korisničkog sučelja bude razumljiv i pogodan za upravljanje te da im se može pristupiti različitim korisničkim programima odnosno internetskim preglednicima, objasnio je Gršić, naglašavajući kako će te stranice morati biti prilagođene osobama s različitim oblicima invaliditeta.

Maras:  Nestašica cjepiva za tetanus 

Gordan Maras
(SDP) izjavio je da u RH vlada nestašica cjepiva za tetanus i da ga se trenutno ne može dobiti gotovo ni kod jednog liječnika opće prakse.

- Ministar nije odobrio uvoz, a uništen je Imunološki zavod koji ga je proizvodio, rekao je Maras u saborskoj raspravi o zakonskom prijedlogu o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora.

Demantirala ga je Irena Petrijevčanin Vukasnović (HDZ), navodeći da je njeno dijete u srijedu primilo cijepivo. "Očito ga ima", rekla je zastupnica, no Maras je ustrajao da vlada nestašica cijepiva na tržitu i da stvar funkcionira po načelu "tko se kako snađe".

Prozvao je ministra gospodarstva Darka Horvata zbog izostanka informacija o ponudama prispjelim za Uljanik.

- Iza zatvorenih vrata se analiziraju ponude za brodogradnju, gotovo je nevjerojatno da ministar Horvat odbija javnosti podastrijeti podatke tko je i kakve ponude podnio, za koji novac, koliko će radnika raditi, koja je uopće perspektiva tih djelatnosti, nabrojao je Maras. 

"U nastajanju problema u Uljaniku sudjelovali ste i vi kao ministar", uzvratio mu je Damir Felak (HDZ), apostrofirajući kako su jamstva za brodogradnju davana u mandatu Vlade Zorana Milanovića u kojoj je Maras bio ministar obrta i poduzetništva.

Ljubica Lukačić zamjerila je Marasu što je raspravu o zakonu "okrenuo" u drugom smjeru, i, ocijenila je, iskoristio ju za prikupljanje jeftinih političkih bodova.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!