Miler: Hodanje po oštećenim krovovima izuzetno je opasno

01.08.2023.

19:39

Autor: Silvio Stilinović/Marijana Kranjec/Dnevnik/IMS/HRT

Zvonimir Miler, dopročelnik HGSS Stanice Požega

Zvonimir Miler, dopročelnik HGSS Stanice Požega

Foto: HRT / HTV

Država je za hitne intervencije na području Brodsko-posavske županije odobrila više od 3 milijuna eura. Šteta se procjenjuje na više od 60 milijuna eura. I u Požeško-slavonskoj županiji šteta se ubrzano sanira, a Pakrac je tek jedan od gradova koji je stradao.

Pripadnici DVD-a iz Pakraca već su odradili veliki posao, a intervencija je bilo oko 150. Zvonimir Miler, dopročelnik HGSS Stanice Požega, objasnio je u središnjem Dnevniku HTV-a kako je izuzetno bitno da građani zovu žurne službe i da ne saniraju sami štete nakon nevremena. Napomenuo je da stanovnici nisu osposobljeni da sami rade takve poslove.

- Osim toga ne radi se o uobičajenim radovima na građevinama ili uklanjanju drveća, nego se o posljedicama olujnog nevremena gdje su materijali pod velikim naprezanjima i čudnim silama posloženi. Hodanjem po takvim krovovima ili uklanjanje takvih stabala vrlo je opasno. Mi se upuštamo u takve radnje isključivo kad procijenimo da možemo ili to radimo u suradnji s drugim službama kao što su šumari, vatrogasci ili tvrtke koje su za to specijalizirane, dodao je Miler. 

Svima koji još čekaju pomoć poručio je da pomoć traže preko žurnih službi ili na telefon 112.

U Brodsko-posavskoj županiji posebno su stradali voćnjaci


Suzana Milovanović
iz Klokočevika od 2014. godine živi i prehranjuje obitelj isključivo poljoprivredom, točnije uzgojem voća. Nakon razorne oluje pesimistična je u vezi s ovogodišnjim urodom. Kaže da su se šljive sada trebale brati, ali da od njih nema ništa.

- Jabuke su 50% otrešene dolje. I to od onoga što je ostalo, jer smo proljetos imali i mraza. Grane su polomljene, stabla izvrnuta, a konstrukcija protiv leda je uništena, izjavila je Milovanović. Istaknula je i da je ipak nešto uspjela i sačuvati, pa će biti i za prodaju.


No nekima je šteta stopostotna. Obitelj Branković iz Slavonskog Šamca već generacijama ima voćnjake jabuka. Ni najstariji na tom području, na istoku Brodsko-posavske županije, ovakvu oluju i štetu ne pamte.

Ivan Šima Branković
napominje da su porušeni najbolji, najveći i najkrupniji plodovi koji su trebali dati najbolji rod. Takvi plodovi ne mogu se iskoristiti ni za proizvodnju džemova ili pekmeza.

- Ti su plodovi u jako ranoj fazi. Nemaju dovoljno ni šećera, ni kiselina niti bilo čega drugog da bi ušli u bilo koji drugi završni stadij prerade. Tako da, na žalost, ti će plodovi propasti, kazao je Branković.

U općini u kojoj žive Brankovići šteta je velika. Procjenjuje se na oko dva milijuna eura na poljoprivrednim objektima i površinama.

- Na suncokretu je šteta 100%. Stradao je kukuruz i sve ostalo, napomenuo je Branislav Milinović, načelnik općine Slavonski Šamac.

I na zapadu Brodsko posavske županije berači pokušavaju spasiti što se može, no voćari nisu optimistični. Stanislav Lazić iz Cernika rekao je među ostalim da su šljive uništene i da bi tek 2026. godine mogli izaći na tržište.

U županijskoj upravi misle da šteta na području Brodsko-posavske županije neće biti manja od 60 milijuna eura. Država je za hitne intervencije odobrila 3,2 milijuna eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!