Šteta na sjeveru Hrvatske od 40 do 100 posto

25.06.2023.

12:01

Autor: Studio4/IMS/HRT

Štete od nevremena

Štete od nevremena

Foto: HTV / HRT

Na sjeveru zemlje procjenjuju štetu od još jednog razornog olujnog nevremena koje je ovih dana pogodilo taj dio naše zemlje. Štete ima na kućama i vozilima, a najveća je, ponovno, u poljoprivredi. O tome su govorili u emisiji Studio 4, Anđelko Stričak, varaždinski župan i Željko Kolar, krapinsko-zagorski župan.

Stričak je rekao da je jako nevrijeme pogodilo Varaždinsku županiju te je najugroženiji dio bio uz općine Cestica, Petrijanec, Sračinec pa do Varaždina.

- Štete su nastale na kućama, vozilima i najviše na poljoprivrednim zemljištima, istaknuo je. I dodao kako će ovo biti 3. elementarna nepogoda koju proglašavaju unutar 2 mjeseca, odnosno 5. unutar godinu dana.

Kolar je naglasio da su tijekom nevremena u jednom trenutku imali 10-ak tisuća ljudi bez struje. Kako kaže, nastala je golema šteta.

Stričak je rekao kako je Općina Petrijanec poznata po uzgoju buča golica i upravo je najveća šteta na toj kulturi, ali stradala su i polja kukuruza, ječma i ostalih poljoprivrednih kultura.

- Šteta je od 40 do 100 posto, istaknuo je Stričak.

Kolar naglašava kako je važno napomenuti da u Hrvatskoj sustav protugradne obrane ne funkcionira.

- Osim što smo ukinuli štićenje s raketama, a ja govorim da je to loše, čak nam i ovaj generatorski sustav ne funkcionira, rekao je Kolar.

Dodaje da je poslao dopis DHMZ-u jesu li radile 21. 6. generatorske postaje, te kako mu je odgovoreno da je veći dio generatorskih postaja na području središnje Hrvatske, a sljedeći tjedan bit će u potpunoj funkciji i u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Stričak naglašava da su sve češće i razornije elementarne nepogode.

- Da li štititi poljoprivredne usjeve protugradnom obranom, trebala bi reći struka, naglasio je.

Dodaje kako je dobra suradnja s Ministarstvom poljoprivrede te smatra da će se država uključiti u sanaciju štete.

Kolar je rekao da je pitanje koliko će Vlada to moći pratiti s obzirom na ponavljanja iz tjedna u tjedan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!