Utvrđuje se šteta nakon jučerašnjeg nevremena

24.06.2023.

17:39

Autor: Danijela Herceg/Sandra Špoljar/Regionalni dnevnik/T.D./IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

Olujno nevrijeme praćeno jakim vjetrom, kišom i tučom zahvatilo je jučer sjeverni i središnji dio Hrvatske. U Varaždinskoj županiji najviše je stradala općina Petrijanec gdje je zabilježena velika šteta na poljoprivrednim nasadima, objektima i vozilima. Bit će zatraženo proglašenje elementarne nepogode. Štete je bilo i u Zagrebu, a usto je ozlijeđena maloljetnica kada se na nju odlomio dio stabla. 

Obitelji Patrčević iz Strmca Podravskog u Općini Petrijanec uništeni su nasadi buče.

- Treba vidjeti što će biti kroz koji dan. Ako ne budu visoke temperature, možda ostane nešto. Gdje je list stradao, tu možda nešto očekujemo, ali katastrofa je u polju, naglasio je Ivan Patrčević, proizvođač bučina ulja.

Tužan prizor na zagorskim poljima. Ratarske kulture neprepoznatljive. Priroda je i ovaj put dokazala da je moćnija. 

- Došla je tuča na nekih 12, 15 minuta, tuča ogromna, ne možeš ništa tu napraviti, rekao je Damir Martinec iz Strmca Podravskog. 


"Nitko ne želi osigurati plastenike ni staklenik"


U istome naselju tuča je uništila plastenike i staklenik obitelji Martinec. 


- Ne zadovoljavamo uvjete pošto nam je to česta pojava da se to događa u našem kraju. Nitko ne želi osigurati plastenike ni staklenik, istaknula je Andreja Martinec, proizvođačica cvijeća.


Mještane i načelnika općine ljuti što je u našoj zemlji prije nekoliko godina ukinuta obrana od tučonosnih oblaka raketama. 


- Meni zaista nije jasno na koji se način to odlučilo, zašto se to odlučilo. Navodno postoji znanstveni spis PMF-a da taj dio nije pomagao. Ako nije pomagao u razbijanju tuče u potpunosti, tada je pomagao definitivno da ta tuča ne bude veličine jajeta do teniske loptice, kakva je bila na području općine Petrijanec, rekao je Željko Posavec, načelnik općine Petrijanec.


Nevrijeme u Zagrebu


Olujno nevrijeme jučer i u Zagrebu, gdje je jedna osoba teško ozlijeđena. Na Jarunu se odlomio dio stabla i srušio na maloljetnicu. Utvrđena je i šteta na objektima i vozilima.


- Koliko sam uspjela vidjeti, najviše je stradalo moje vozilo, dio drveta je pao i na drugo, ali koliko sam vidjela, nije mu ništa, rekla je Marinela Trnka, vlasnica oštećenog vozila.


Razmjere štete tek treba utvrditi. Ledeni udar s neba na komentirao je i prvi čovjek SDP-a Peđa Grbin.

- Ono što je činjenica da postoje zemlje poput Austrije, Njemačke, Slovenije koje koriste zrakoplove za zaprašivanje oblaka, s druge strane imamo zemlje koje koriste rakete poput Srbije i one koje koriste rakete i prizemne generatore kao što je Bosna i Hercegovina. S druge strane Hrvatska ne radi ništa, hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede i Državni hidrometeorološki zavod bi se trebali trgnuti i napraviti nešto da pomognu da se šteta spriječi, rekao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a. 

Obilazeći nastradala polja od ogorčenih ratara doznajemo kako je nedavno u jednom zagorskom kamenolomu uništeno više od 2.000 starih protugradnih raketa. 

- Tema DHMZ-a i obrane od tuče je dio političkog folklora posljednjih 20 godina. Sama aktivna tvar diodil je zajednička tvar u svim tim sustavima, zrakoplovima i raketama. U Hrvatskoj ono što postoji su reagensi. Na tri su lokacije, postoji mreža reagensi i opslužuje ih 600 poslužitelja i u zadnjih pet godina je to isključiv način obrane od tuče u Hrvatskoj, naglasio je Ivan Gitler, zamjenik glavne ravnateljice DHMZ-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!