Stigli prvi rezultati ispitivanja mora na plaži Kolovare

09.08.2023.

Zadnja izmjena 20:06

Autor: Dnevnik/Žana Ljuština/HRT/P.F.

Zadrane je jučer uznemirala dojava da je došlo do izlijevanja otpadne vode iz zgrade bivšeg Zavoda za javno zdravstvo koja je smještena uz popularno gradsko kupalište Kolovare. Na teren su odmah izašli djelatnici zadarskog Zavoda za javno zdravstvo.

O trenutačoj situaciji u središnjem Dnevniku HTV-a izvijestila je novinarka Žana Ljuština.

- Nema ovdje nesnosnog smrada, zapravo ovdje nema nikakvih neugodnih mirisa trenutačno, ako ih je i bilo tijekom dana. Ono što je najvažnije, pitanje kakva je kakvoća mora ovdje na plaži Kolovare, je li zapravo sigurna za zadarske kupače, rekla je.

To pitanje postavila je Benitu Pucaru iz Zavoda za javno zdravstvo.

- Prema trenutačnim rezultatima ispitivanja, naši građani i gosti grada se mogu kupati, opasnosti za zdravlje nema. Iako, moram priznati, nakon jučerašnje dojave nije izgledalo lijepo. Upravo iz tih razloga smo odmah pristupili uzorkovanju. I nakon 24 sata imamo prve preliminarne rezultate ispitivanja, ciljano na indikatore fekalnog onečišćenja. Rezultati su dobri, naši građani se mogu kupati mirno, istaknuo je.

- Sutra ćemo imati konačne rezultate ispitivanja, a ovisno o njima napravit ćemo uzorkovanje i sutra. Mi smo napravili uzorkovanje i danas i čekamo rezultate. Tako da za sada naši građani mogu biti mirni i mogu se sigurno kupati, dodao je Pucar.

Znači Zadrani su sigurni, mogu bez straha, jednako kao njihovi gosti, na plažu, u more, plivanje.

A evo što kažu direktor zadarske Odvodnje Grgo Peronja te kupači.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!