Snimka onečišćenja širi se internetom, inspekcija na terenu

09.06.2023.

19:44

Autor: Ante Kolanović/Dnevnik/HTV/IMS/B.B.B.

Fekalije na plaži u Zadru

Fekalije na plaži u Zadru

Foto: HTV / HRT

U Zadru, na poznatoj gradskoj plaži Jadran, proteklih nekoliko dana građani su uočili onečišćenje mora, a pojavila se i snimka koja se proširila internetom. Navodno je onečišćenje uzrokovano kanalizacijskim ispustom. Mjerodavne službe odmah su pokrenule istragu.


Prije nekoliko dana pojavila se snimka, kako su je nazvali, "gejzira fekalija" i "horora".

- Tu je ova cijev, izletilo je to vani, to je strašno bilo, smrdilo je more i sve je bilo žuto, fekalije, baš prave fekalije, odvratno. Ali onda su nakon par dana, u biti odmah, došli su i sanirali to, rekao je Zadranin Neno.

- Ima dva do tri dana da sam ja tu, ništa nije bilo, a rekli su da je bilo, nadovezala se Nena.

U zadarskoj Odvodnji kažu da je riječ o materijalu s gradilišta Maraskine zgrade koja će postati hotel s 5 zvjezdica i da nema govora o fekalijama.

- Međutim, evo, tu smo na licu mjesta, more je prekrasno, čisto, da je takav gejzir kao što je na tome bilo pa to bi se vidjelo i danas i sutra i prekosutra, tu bi bili plivajući komadi tu bi bilo svašta-nešto, po meni radi se o arhivskoj snimci koja se upotrijebi ovako uzgred i nema veze s onim što se jučer događalo, kazao je Grgo Peronja, direktor Odvodnje u Zadaru.

Reakcija HZJZ-a


Na teren je, dan nakon dojave koja je stigla na neradni dan, izišao i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

- U trenutku kad smo mi uzimali uzorke mora rezultati su pokazali da je more čisto i da je pogodno za kupanje, znači, niti 24 sata od vidljivog onečišćenja, rekao je Benito Pucar iz HZJZ-a.

Unatoč tomu što nije bilo vidljivog onečišćenja, dan nakon obavljeno je još jedno testiranje.

- Preliminarni rezultati su da escherichije coli nema, indikatora fekalnog onečišćenja nema, dodao je.

Navodna oboljenja


Na portalima se pojavila informacija da djeca koja su se kupala na plaži obolijevaju od kožnih bolesti. 

- U OBZ i hitnom pogonu niti u ambulantnom pogonu nemamo povećan broj pacijenata niti nekih incidenata vezanih uz događanja na toj plaži, rekao je dr. Ante Tolić, iz Opće bolnice Zadar.

Inače je kakvoća mora u Zadarskoj županiji izvrsna.

- Znači, od 100 plaža koje ispitujemo, koje su u programu monitoringa preko 90 posto plaža su u prvoj kategoriji, zaključili su iz HZJZ-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!