Stipić: Dobili smo više nego što je Vlada nudila, ali manje od onog što smo zahtijevali

26.04.2022.

19:14

Autor: T.V./Dnevnik/HRT

Pomoćnik ministra rada Dražen Opalić i predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić

Pomoćnik ministra rada Dražen Opalić i predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić

Foto: HTV / HRT

Vlada i sindikati postigli su dogovor o novim kolektivnim ugovorima državnih i javnih službi. Nakon više od tri sata posljednjeg, 14. kruga pregovora, na koji je na sindikalni zahtjev došao i premijer Andrej Plenković, dogovoreno je povećanje osnovice plaće za 4 posto od 1. idućeg mjeseca te naknada za prijevoz od kunu i 35 lipa po kilometru. Moramo biti pošteni i reći - mi smo danas dobili više nego što je Vlada nudila na posljednjem sastanku, ali smo dobili manje od onoga što smo zahtijevali. I to je prava istina, rekao je u središnjem Dnevniku HTV-a predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić. U ovom trenutku ovo je ono što je realno, što je moguće što se tiče tereta državnog proračuna, naglasio je pomoćnik ministra rada Dražen Opalić.  

- Imam prve reakcije s terena i one su dosta dijabolične. Dakle, ima različitih reakcija što je bilo i za očekivati. U svakom slučaju kada uđete u ovaj posljednji sastanak s određenim očekivanjima, a mi smo ušli, moramo biti pošteni i reći - mi smo danas dobili više nego što je Vlada nudila na posljednjem sastanku, ali smo dobili manje od onoga što smo zahtijevali. I to je prava istina. Mi smo zahtijevali više, pitanje je li to u ovom trenutku bilo realno. U svakom slučaju, što se tiče osnovice - mislim da je 4 posto znači pristanak na smanjenje cijene našega rada, svjesni ovih okolnosti, mi smo na to pristali. Što se tiče prijevoza - mislim da je jako važno da smo ovaj korektivni mehanizam od 10 posto ugradili, to je čak važnije od ovih 1.35, da naši ljudi u slučaju divljanja cijena budu zaštićeni, poručio je Stipić

U rujnu se nastavljaju pregovori. Na pitanje voditelja ostaje li njihov zahtjev 2 + 2, Stipić je odgovorio da to ovisi o tome kako će se stvari odvijati.

- Planira se u ovoj zemlji inflacija od nekih 6, više od 6 posto. Vidjet ćemo, ako to bude išlo na više, sigurno je da će i zahtjevi sindikata biti povećani. Mi smo si dali nekakav time-out, dali smo si ta četiri mjeseca i onda ćemo vidjeti na čemu smo. Mi ne mislimo da će Vlada biti nepopustljiva i u slučaju da okolnosti stvarno budu takve da se naš rad obezvređuje, rekao je Stipić.  

Na pitanje zaslužuju li djelatnici u javnim državnim službama više od onoga što je danas dogovoreno, pomoćnik ministra rada Dražen Opalić odgovorio je da "nikad nije dovoljno".

- Osobno izražavam zadovoljstvo što smo danas postigli sporazum. Drago mi je da je sindikalna strana u svojim izjavama izrazila zadovoljstvo postignutim sporazumom. Čujte, nikad nije dovoljno, ali državni će proračun izdvojiti milijardu i 100 milijuna kuna za ovu godinu za ovo povećanje. Trebalo je naći ta sredstva, ona će biti osigurana u rebalansu proračuna. U ovom trenutku ne znamo od kuda ćemo uzeti taj iznos, treba pričekati rebalans državnog proračuna. Naravno da ćemo osigurati sredstva i isplatiti to što smo potpisali. U zadnjih 6 godina mandata ove Vlade sve što smo potpisali, to smo i ispoštovali. Mi smo ozbiljna Vlada što se toga tiče, poručio je Opalić.

- Vlada je ozbiljna, pregovori su trajali toliko kako bi se izračunalo, pokušalo procijeniti situaciju koja će biti u okruženju i u zemlji, da vidimo nakon turističke sezone kakva će biti situacija za daljnje razgovore. U ovom trenutku ovo je ono što je realno, što je moguće što se tiče tereta državnog proračuna, naglasio je.  

Stipić kaže da je sama najava štrajka također oblik sindikalne borbe.

- Mi smo znali da onoga trenutka kada više nije bilo prostora, tada smo uputili zahtjev da se i premijer uključi u pregovore jer je Vladina strana bila nepopustljiva. Mi to nismo radili s figom u džepu, mi smo stvarno računali s tim štrajkom i krenuli smo se pripremati za njega. Vi znate da među tih 11 sindikata postoje oni koji imaju jako bogato štrajkačko iskustvo, rekao je Stipić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!