09:18 / 28.11.2018.

Autor: D.M./HRT

Stipić: Dogodine zaostajanje plaća više od 20 posto

-

-

Foto: - / -

Je li na pomolu konačni raskol sindikata u javnim službama? Naime, jedna je grupa sindikata prihvatila Vladin prijedlog za povećanje plaća, a drugi kreću u prosvjed.
Je li na pomolu konačni raskol sindikata u javnim službama? Naime, dok je jedna grupa sindikata prihvatila prijedlog Vlade za povećanje plaća, drugi kreću u prosvjed. O tome smo u Studiju 4 razgovarali sa Željkom Stipićem,  predsjednikom sindikata Preporod, čiji članovi danas idu u štrajk.

- Stipić: Svi ovi vaši postoci, ministre, ne vrijede ništa
- Pavić: Pregovori za 2019. su završeni

"Iako mi iz Preporoda s dijelom sindikata javnih službi nismo u najboljim odnosima, ne bih govorio o raskolu. Različito gledamo na neka važna pitanja, ali i smisao sindikalnog pluralizma jest da članovi odluče tko bolje prezentira njihove interese", kazao je Željko Stipić. Dodao je kako je i među ostalim sindikatima bilo podjela. Odluka o povećanju plaća po principu 3+2 donesena je preglasavanjem, čemu su se, kaže, protivili obrazovni sindikati. Tako se dogodilo da su obrazovni sindikati koji imaju 50 posto članova preglasani.

"Preporod ima malo više od 9200 tisuća članova i djeluje u 367 škola i reprezentativni smo sindikat kad su u pitanju javne službe. Ovdje to nije važno. Bolje bi bilo da smo zajednički odradili ovaj posao. Mi možemo sa svima, ali neki ne mogu s Preporodom", kazao je. Dodao je kako se više od 80 posto njihova članstva izjasnilo za neprihvaćanje Vladine ponude. Napomenuo je kako hrvatski proračun nikad nije bio veći i da je "došlo vrijeme da se to vidi u našim materijalnim pravima". 

Stipić je govorio i o tome kako bi današnji štrajk trebao izgledati. U 11.55 njihovi će nastavnici u dnevnike upisati da počinju sa štrajkom, otići će u zbornice, gdje će biti održan sindikalni sastanak. Na njemu će se pročitati Deklaracija o materijalnom položaju učitelja. U 12.55 štrajk će završiti. Nastavnici će, ako su zakasnili, u dnevnike opet zapisati da kasne zbog štrajka.

"Naš je zahtjev povećanje plaća 18,9 posto jer je to jedino pravo rješenje problema. Da je Vlada prihvatila zahtjev sindikata o 5,8-postotnom povećanju, opet bi u studenome 2019. zaostajanje bilo 18,9 posto. Budući da je Vlada prihvatila 3+2, možemo sa sigurnošću reći da će dogodine zaostajanje naših plaća biti 20 i više posto. I to zato što će plaće u privredi rasti 5,8 posto", kazao je Stipić.

Nabrojio je stavke u proračunu koje, prema njegovu mišljenju, mogu biti na čekanju: "Zaslužničke mirovine jer nijedna mirovina ne smije biti veća od prosječne mirovine, stavka za borbene avione i oklopne transportere." "Za ovo ima novca jer je to prioritet. Onda neka nam kažu da obrazovanje nije prioritet. Svi nam govore da smo mi prioritet, a nemaju novca za naše plaće", naglasio je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!