Stipić: Problem sigurnosti u školama postojao je i prije tragedije u Beogradu

13.05.2023.

15:01

Autor: Studio4/M.M./HRT

Sigurnost u školama

Sigurnost u školama

Foto: Studio 4 / HTV/HRT

Nakon krvave tragedije u beogradskoj školi, gdje je tamošnji učenik brutalno oduzeo život svojim kolegama i kolegicama, i u Hrvatskoj se analizira sigurnost u školama. O toj temi u našem programu govorili su kriminalist Željko Cvrtila i predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić. Komentirali su, među ostalim, i nedavni slučaj u kojem je naoružani muškarac ušao u jednu školu, navodno zabrinut za sigurnost svojeg djeteta.

- Nakon ovakvih događaja svi percipiraju opasnost jačim intenzitetom. Oni potaknu strahove u ljudima i normalno da je taj čovjek tako reagirao, iako on može nositi oružje samo na radnom mjestu, ne stalno. Ne može ulaziti u školu s oružjem, ako ne radi tamo i ima odobrenje, rekao je Cvrtila. 

Osvrnuo se i na uhićenja.

- Puše se na hladno. Logično je da policija sve provjerava i dobro da je tako. Bolje da se prevenira, obave razgovori, utvrdi taj stupanj vjerojatnosti moguće ugroze, koliki je rizik ili ga nema i da se otkloni stvarna opasnost, nego da se takva prijetnja zanemari i onda se dogodi zlo, istaknuo je.

Stipić je rekao da je problem sigurnosti u školama postojao i mnogo prije ovog tragičnog događaja u Beogradu.

- Imali smo mi već ubijenih nastavnika na radnom mjestu, teških tjelesnih ozljeda... Pitanje sigurnosti je pitanje na kojemu stalno treba raditi i nikada niste dovoljno napravili. Nažalost živimo u vremenima kada je nasilja sve više i više u svim područjima života i tu škole nisu izuzetci. Pravo je pitanje što mi činimo da bismo unaprijedili pitanje sigurnosti. Prema mojim spoznajama, ne činimo dovoljno i hvala Bogu onaj gore nas čuva i nama se još uvijek nije dogodilo nešto tako tragično kao u susjednoj zemlji, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!