Stipo Mlinarić: Aleksandra Zec ubijena je kao svjedok pljačke, bez političke pozadine

08.12.2021.

15:59

Autor: Hina/A.P.C.

Zastupnik Stipo Mlinarić u Saboru

Zastupnik Stipo Mlinarić u Saboru

Foto: Dnevnik/HTV / HRT

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Milarić osudio je ubojstvo djevojčice Aleksandre Zec 1991., ali i naveo kako tragedija obitelji Zec nije bila posljedica djelovanja HV-a, nego pljačke kuće, a Aleksandra je ubijena kao tragični, neželjeni svjedok te pljačke, bez ikakve političke pozadine.  

Tragedija koju je napravila politika


- Koliko je to za osudu, ne trebam ni govoriti, ali jednako su za osudu i ovi koji taj slučaj politiziraju  - to više čine hrvatski izdajnici, nego hrvatski Srbi, SDSS - rekao je Stipo Mlinarić u slobodnom saborskom govoru komentirajući izjave o ubojstvu Aleksandre Zec.


Napravio je pritom i usporedbu, podsjetivši na Martinu Štefančić, djevojčicu od četiri i pol godine, koja je ubijena u Borovu Selu zajedno sa svojom bakom u ožujku 1992., kada nije bilo ratnih djelovanja, i to iz mržnje.


- Ubijena je samo zato jer je bila Hrvatica, rekao je Mlinarić.


- U Hrvatskoj je poginulo 402 djece, no njihova imena nitko ne zna, zna se samo ime Aleksandre Zec, rekao je zastupnik DP-a. Dodao je kako je to tragedija koju je dopustila politika, napravili i mediji koji ne izvještavaju onako kako je.


- Samo u Vukovaru ubijeno je 24-ero djece, u vukovarskoj je bolnici poginula Antonija Zeko, nedonošče, ubijene su dvije trudnice, ubijen je Ivan Kljajić, dijete od šest mjeseci - tko je za njih odgovarao, jesu li njihove obitelji dobile kunu odštete, upitao je Mlinarić. 


Podsjetio je kako je za malu Aleksandru, što jest tragedija bez riječi, obitelj Zec od hrvatske države dobila odštetu od 1,5 milijuna kuna.


- Što su dobile 402 obitelji za svoju stradalu djecu, što je Hrvatska poduzela da naplati ratnu odštetu od Srbije, upitao se i odgovorio - apsolutno ništa.  


- Tragedija je ove države to što i mrtvu djecu dijelimo i ne govorimo istinu. Mala Aleksandra je ubijena kao neželjeni svjedok bestijalne pljačke koja se može dogoditi bilo gdje, Martina Štefančić iz mržnje, zato jer je bila Hrvatica, to su velike razlike, naglasio je zastupnik Mlinarić.


Upitao je i zašto Klub SDSS-a i Antifašistička liga, potpredsjednik Vlade Boris Milošević, nisu tražili da Martina dobije ulicu u Borovu Selu, nego traže za Aleksandara dobije u Zagrebu, a ubijena je prilikom pljačke?

Dragana Jeckov: Nema mjesta za naciju, sve zločince treba jednako osuditi 

Davanje imena ulici ili trgu po Aleksandri Zec je gesta, kad izgovaramo njeno i imena druge djece imamo dužnost izgovarati ih sa osjećajem najdubljeg poštovanje i osjećajem prijezira prema počiniteljima, odgovorila je Dragana Jeckov (SDSS).

Naglasila je kako su svirepa ubojstva civila, naročito djece, loša i pogrešna i kako ih uvijek treba osuđivati.

Ovdje nema mjesta za naciju, treba jednako osuditi sve zločince i odati poštovanje onima koji su zbog svireposti pojedinaca postali simbol nesreće, kao što su Goran i Slobodan Čengić, Dario i Tomislav Jurić, Danijela Roknić, Martina Štefančić, Antonija Zeko, Ivan Kljajić i mnoga druga djeca, rekla je zastupnica SDSS-a, dodavši kako su sva ta djeca bila samo djeca, i imala su pravo na miran san i život.

Za izjave predsjednika Republike Zorana Milanovića (o slučaju Zec) kaže da su samo nastavak višegodišnjeg skrnavljenja žrtve koja godinama postoji na našoj nacionalnoj televiziji, u emisiji TV kalendar, kada se gledatelje podsjeća da je upravo slučaj Aleksandre Zec prenapuhan.

Jeckov je ustvrdila i kako su Zagreb, Osijek, Karlovac, Vukovar gradovi zaboravljenih likvidacija, protjerivanja i zastrašivanja brojnih Srba, a da su nijemo pali u zaborav.

 Izrazila je zadovoljstvo zbog toga što je gradonačelnik Tomislav Tomašević došao na sinoćnju komemoraciju obitelji Zec na zagrebačkom Sljemenu, kao prvi predstavnik Grada Zagreba u 30 godina.

Bernardić: Milanović bi trebao biti faktor stabilnosti, a ne konflikta

Saborski zastupnik Davor Bernardić iz Kluba socijaldemokrata poručio je srijedu da nije požalio što je Zorana Milanovića predložio za predsjednika Republike, ali ističe kako mu se ne sviđa njegova svađalačka retorika jer bi trebao biti faktor stabilnosti, a ne faktor konflikta.

- Nisam požalio što sam ga predložio za predsjednika RH, apsolutno stojim iza svoje odluke, mislim da je on korektiv u društvu i ima jedan osebujan stil, izjavio je Bernardić novinarima u Hrvatskom saboru, komentirajući Milanovićeve recentne sporne izjave o genocidu u Srebrenici i ubojstvu članova obitelji Zec.

Upitan na koji je način predsjednik korektiv u društvu kada na ovaj način komunicira, Bernardić je odgovorio kako misli da predsjednik Republike dobro detektira određene probleme u društvu, no, dodaje, 'ne sviđa mi se svađalačka retorika i mislim da bi on tu trebao biti definitivno puno veći faktor stabilnosti, a ne faktor konflikta'.

- Predsjednik Republike treba biti korektiv u društvu i to je nešto što sam od početka zastupao prilikom one situacije kad sam ga predložio za predsjednika Republike. To nam je bio cilj, da predsjednik Zoran Milanović bude korektiv u društvu. To svakako znači da definitivno nije dobro u prostoru nametati svađalačku retoriku, jer predsjednik treba djelovati i kao određena stabilnost, odnosno, predsjednik mora svojom pojavom i ponašanjem de facto u javnosti upozoravati na stvari na način da svojim primjerom jednostavno pokaže kako se određene stvari mogu raditi drugačije, napomenuo je bivši čelnik SDP-a.

- Genocid je genocid, u Srebrenici je izvršen jedan od najvećih genocida u 20. stoljeću, to je nešto čega svi trebamo biti svjesni. Kao što se Hrvatska sjeća s posebnim pijetetom žrtava Vukovara, tako se i BiH, ali i zemlje u okruženju koje su bile direktno pogođene ratom, sjećaju žrtava Srebrenice, koji je jedan monstruozan, neljudski događaj, koji definitivno zaslužuje poseban pijetet, poštovanje u svakoj prilici, poručio je Bernardić.

Benčić: Milanović mogao oduzeti odličja ubojici, HDZ je kriv što nema odgovornih za zločin

Što se tiče obitelji Zec, Benčić je podsjetila kako je jučer prvi put gradonačelnik Zagreba bio na komemoraciji, što je važan iskorak sa suočavanjem prošlosti u Zagrebu.

- Ako se netko pita, kao što se jučer predsjednik Republike pitao, što bi se još trebalo učiniti jer je plaćena odšteta, on konkretno može, primjerice, oduzeti odličja počinitelju tog gnjusnog zločina, koje mu je dodijelio Franjo Tuđman za zasluge u ratu. Može se doći na komemoraciju, može se jednom godišnje nazvati preživjele članove obitelji, izraziti im sućut i žaljenje i ponoviti im svaki put da je Hrvatska njihova zemlja i da je Zagreb njihov grad, naglasila je.

Benčić dodaje da nitko iz HDZ-a ne dolazi na komemoraciju obitelji Zec jer su oni krivi što nema odgovornih za taj zločin.

- Tko je bio na vlasti, tko je bio glavni državni odvjetnik u to vrijeme, tko je pustio da taj slučaj padne na proceduralnoj grešci - HDZ, rekla je.

Ustvrdila je kako se taj slučaj namjerno zataškao, namjerno nema odgovornih ni presude.

- Odšteta djeci nije ponuđena zato što se HDZ pokajao nego zato da ne bi imao sudsku presudu u kojoj piše da je počinjen zločin. Za to je kriv samo i isključivo HDZ, a može se posebno pitati i Vladimira Šeksa koja je njegova odgovornost u tome da nitko nije kažnjen, rekla je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!