Stižu nove osobne iskaznice, služit će i kao zdravstvena

25.05.2021.

11:50

Autor: V.G./HRT

Osobna iskaznica

Osobna iskaznica

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Hrvatski sabor izmijenio je u prosincu Zakon o osobnoj iskaznici, a Ministarstvo unutarnjih poslova u javnu raspravu je uputilo Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o obrascima i evidenciji osobnih iskaznica te organizacijskim, tehničkim i sigurnosnim mjerama u postupku izdavanja osobnih iskaznica. Novi Zakon na snagu stupa 2. kolovoza, a donosi brojne promjene kod osobnih iskaznica.

Izmjene i dopune Zakona o osobnoj iskaznici donesene su radi provedbe Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o jačanju sigurnosti osobnih iskaznica građana Unije i boravišnih isprava koje se izdaju građanima Unije i članovima njihovih obitelji koji ostvaruju pravo na slobodno kretanje, koja je stupila na snagu 1. kolovoza 2019. godine, a izravno se primjenjuje u svim državama članicama od 2. kolovoza 2021.

Novine koje donosi izmjena i dopuna Zakona o osobnoj iskaznici su te da će osobne iskaznice na novom čipu sadržavati biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice, odnosno prikaz lica nositelja osobne iskaznice i dva otiska prstiju (papilarne linije kažiprsta lijeve i desne ruke) u interoperabilnim digitalnim formatima.

Izgled osobne iskaznice djelomično se mijenja u skladu s odredbama Uredbe, pa će osobna iskaznica na prednjoj strani sadržavati dvoslovnu oznaku Republike Hrvatske otisnutu u negativu u plavom pravokutniku okruženu s 12 žutih zvjezdica.

Otisci prstiju neće se uzimati djeci mlađoj od 12 godina.

Dobna granica podignuta na 70 godina

Rok do kojeg vrijede osobne iskaznice izdane osobama do navršenih 70 godina bit će pet godina.

Izmjenama i dopunama Zakona izmijenjena je dobna granica za izdavanje osobnih iskaznica koje su se izdavale bez roka trajanja na način da je dobna granica s navršenih 65 podignuta na navršenih 70 godina, pa će se osobama s navršenih 70 godina osobna iskaznica izdavati s rokom trajanja od 40 godina. To u stvarnosti znači kao da se toj kategoriji građana osobna iskaznica izdaje s neograničenim rokom trajanja, ali je to izraženo u godinama kako bi se rok trajanja tih osobnih iskaznica lakše očitavao na uređajima za čitanje elektroničkih isprava.

Propisano je i da je rok za postupno ukidanje osobnih koje ne udovoljavaju novim kriterijima deset godina.

Također su izmijenjene odredbe postojećeg Zakona o osobnoj iskaznici koje su propisivale obvezu sudjelovanja obaju roditelja u postupku izdavanja osobne iskaznice djetetu.

Naime, u provedbi Zakona o osobnoj iskaznici pojavio se niz problema pri ishođenju osobnih iskaznica djeci kada jedan od roditelja nije zbog objektivnih razloga mogao sudjelovati u tom postupku ili mu je bila znatno otežana mogućnost davanja suglasnosti drugom roditelju da on samostalno provede postupak ishođenja iskaznice djetetu. Izmjene Zakona omogućit će da bilo koji od roditelja, kao zakonski zastupnik djeteta, podnese zahtjev i preuzme izrađenu osobnu iskaznicu svojeg djeteta. Zahtjev za izdavanje osobne iskaznice za dijete neće moći podnijeti roditelj koji je na temelju sudske odluke lišen roditeljske skrbi ili mu je ograničeno pravo na ostvarivanje roditeljske skrbi ili je lišen poslovne sposobnosti u dijelu koji se odnosi na ishođenje osobne iskaznice. Prema izmjenama Zakona, osobnu iskaznicu morat će ishoditi i osoba koja je navršila 16 godina i kojoj je sud u izvanparničnom postupku dopustio sklapanje braka u skladu s Obiteljskim zakonom ako ima prebivalište u Republici Hrvatskoj.


Osobna će služiti i kao zdravstvena

Na poleđini osobne iskaznice, kako stoji u Pravilniku, nalazit će se i prostor za upis podataka o matičnom broju osigurane osobe u obaveznom zdravstvenom osiguranju, što znači da će se nova osobna moći koristiti umjesto zdravstvene iskaznice.

Nove osobne iskaznice građanima će donijeti nove mogućnosti, praktično će u potpunosti moći zamijeniti putovnicu i koristiti se u svim državama, ne samo u državama EU, naglašavali su iz MUP-a.

Stvaraju se i tehnički preduvjeti za korištenje elektroničkih funkcionalnosti iskaznice i na drugim uređajima (mobitelima i tabletima), a ne samo na računalima.

Digitalne iskaznice na mobitelima

Uvodi se i mogućnost korištenja e-osobne na mobitelima. Kako su objasnili iz Vlade, građani će nakon što podignu novu osobnu, na portalu http://www.eid.hr moći aktivirati digitalnu iskaznicu i to kroz tri koraka:

Prijava na portalu i promjena inicijalne lozinke

Preuzimanje besplatnog softverskog paketa i uputa za aktivaciju elektroničkog dijela osobne iskaznice

Aktivacija elektroničkog dijela i promjena inicijalnog PIN-a

Nakon toga građani će moći preuzeti mobilnu aplikaciju i prijaviti se na nju.

- ID aplikacija je nakon toga spremna za korištenje i omogućuje jednostavnu prijavu na sustav e-Građani, kao i pravovaljano elektroničko potpisivanje putem mobilnih telefona ili putem drugih uređaja (npr. tableti). U ovim slučajevima aplikacija zamjenjuje potpis koji se nalazi na osobnoj iskaznici, stoji u novom Zakonu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!