Što donose promjene koje se odnose na roditelje njegovatelje

27.03.2023.

09:11

Autor: M.M./Dobro jutro Hrvatska/HRT

Što donose promjene koje se odnose na roditelje njegovatelje

Što donose promjene koje se odnose na roditelje njegovatelje

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Nakon što je Sabor većinom glasova odlučio da se roditelj njegovatelj, ako mu dijete koje je njegovao premine, mora odmah drugi dan prijaviti na burzu rada te ostaje bez ikakve naknade, stvar je presjekao premijer Andrej Plenković, najavivši da će roditelji njegovatelji dobivati naknadu 10 mjeseci nakon smrti djeteta. Što će promjene u Zakonu o socijalnoj skrbi koje se odnose na roditelje njegovatelje donijeti njihovim obiteljima, razgovarali smo u emisiji Dobro jutro, Hrvatska s Marijom Barilić, ravnateljicom Uprave za obitelj i socijalnu politiku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

- Radi se o djeci s teškoćama u zdravstvenom smislu i osobama s invaliditetom. Ne radi se o različitim zdravstvenim stanjima, nego da osobe s invaliditetom su iznad 18 godina, a djeca s teškoćama u razvoju su do 18 godina. Radi se o težim zdravstvenim oštećenjima zdravlja temeljem kojih imaju pravo na osobnu invalidninu. Osobe koje ih njeguju radi se o roditeljima njegovateljima ili drugim osobama unutar tog kućanstva. Važno je da ta osoba živi u istom kućanstvu s osobom koju je potrebno njegovati, rekla je Barilić.

Osim produljenja roka za dobivanje naknade na deset mjeseci nakon smrti djeteta, najavljen je i Zakon o osobnoj asistenciji.

- On traži određene izmjene unutar Zakona o socijalnoj skrbi, ali i Zakon o inkluzivnom dodatku. Zakon o osobnoj asistenciji na snagu bi trebao stupiti 1. srpnja, a zakon o inkluzivnom dodatku 1. siječnja 2024. godine. Također, ići se i na povećanje naknade koja je sada 4.000, odnosno 4.500 kuna ukoliko osobu nije moguće uključiti u druge aktivnosti ili ako imate dvoje djece ili dvije osobe o kojima brinete tada je naknada 6.000 kuna. Povećanje će ići na 5.000, 6.000 i 7.500 kuna. Imamo stupnjevito priznavanje naknade ovisno o kome se brinete, kakvog je zdravstvenog stanja, te njegujete li jednu ili više osoba, istaknula je. 

Dodala je i kako na dan 24. ožujka 2023. u Hrvatskoj je 5.199 osoba njegovatelja. Iznad 5.000 su roditelji njegovatelji i uz njih je 712 osoba koje su njegovatelji.

 'Zakon u praksi nije provediv'

Marica Mikulić
, majka je petogodišnjeg djeteta s poteškoćama koji je visoko funkcionalan, ali i dalje ovisan o 24-satnoj skrbi.

-  Kad bi mi ostvarili pravo na osobnog asistenta, ja bi kao roditelj ostvarila više vremena i mogla bih se uključiti na tržište rada. Ali kako nama sustav nije pružio nikakvu podršku, ja ne mogu svome djetetu osigurati obrazovne ustanove i tako me sustav obvezao da sam ja ta koja je obavezna brinuti o djetetu, zatvorio me u četiri zida s naknadom koja nam nije dovoljna da podmirimo troškove života.

- Idealni sustav bi omogući roditeljima koji su 24 sata s nama i koji daju život za nas, da barem tih 8 sati, koliko god ružno zvuči, da se odmore. Ali i da se mi integriramo i da budemo ravnopravni u društvu. To s asistentima možemo napraviti, samo nam dajte priliku, rekla je Laura Soče, osoba s invaliditetom.

Marica Mikulić smatra kako je najveća boljka što će Zakon postati aktivan, ali da u praksi nije provediv.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!