Istražuje se uzrok požara u Zagrebu, štete i na susjednim zgradama

19.07.2022.

Zadnja izmjena 13:48

Autor: Lucija Judnić/Iva Vukadin/Dnevnik/D.M./HRT

Zapovjednik smjene Javne vatrogasne postrojbe Miroslav Merćep

Zapovjednik smjene Javne vatrogasne postrojbe Miroslav Merćep

Foto: HTV / HRT

Ugašen je požar koji je sinoć buknuo u središtu Zagreba. Oko 22 sata zapalio se krov zgrade u Berislavićevoj ulici, uz park Zrinjevac - uzrok još nije poznat. Oštećeno je oko 1500 četvornih metara krovišta, a ozlijeđenih, srećom, nema. No štete ima na okolnim zgradama.

Vatrogasci su dojavu dobili minutu prije 22 sata, a na krovištu su zatekli buktinju površine 30 x 12 metara. Do 1 sat ujutro trajalo je aktivno gašenje, nakon čega je počelo raščišćavanje izgorjelog krova. Manji plamen u potkrovlju pojavio se opet oko 5 sati, javila je za Studio 4 Lucija Judnić koja je o situaciji na terenu razgovarala sa zapovjednikom smjene Javne vatrogasne postrojbe Miroslavom Merćepom.

Galerija
Gašenje požara na krovistu zgrade u centru Zagreba, Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Požar u Zagrebu, Foto:  Luka Stanzl /PIXSELLGašenje požara na krovistu zgrade u centru Zagreba, Foto: Luka Stanzl/PIXSELLGašenje požara na krovistu zgrade u centru Zagreba, Foto: Luka Stanzl/PIXSELLGašenje požara na krovistu zgrade u centru Zagreba, Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

- Pojava manjeg plamena kod raščišćavanja je standardni slučaj kod ovako starih zgrada. Budući da ima greda i trstike, mogu se pojaviti jezgre požara. Rasplamsavanje se dogodilo oko 5 sati, a imali smo jedno i oko 1.30 do 2, koje je čak probilo i u jedan stan, kazao je Miroslav Merćep. Dodao je kako očekuju da će s raščišćavanjem i svim završiti u poslijepodnevnim satima. 

Izvijestio je da postoji mogućnost sekundarnih šteta u stanovima odmah ispod krovišta, s obzirom na količinu vode koja je potrošena za gašenje. Međutim tu štetu mogu povećati zaostali požari u trstici, od kojih se jedan probio u stan. Odgovarajući na pitanje u kakvom je stanju krovište, kazao je kako je ono potpuno uništeno, ali da međukatna konstrukcija, tzv. deka - još ima svoj integritet. 

Zabatni zid spasio je Arheološki muzej

- Postoje dva zida koja su spriječila širenje požara. Da nije njih, ne bi bilo Berislavićeve ulice. Sa strane Zrinjevca, uz Arheološki muzej, vatra se nije proširila, a uz zgradu na adresi Berislavićeva 4 proširila se neznatno i spriječena je veća šteta, kazao je Merćep.

Potvrdio je da nitko nije stradao. Ljudi su, videći dim u Gajevoj ulici i na Zelenom valu, napustili zgrade i prije dolaska vatrogasaca. Vatrogasci, dodao je, standardno danas nadoknađuju izgubljenu tekućinu. Napomenuo je da su i druge službe brzo reagirale, isključeni su vodovi za napajanje tramvaja kao i javna rasvjeta.

Na mjesto događaja došla je ekipa za očevid, ali malo je neobično što je zgrada nedavno obnovljena. Viđene su OSB ploče u jednom dijelu. Teško je nešto konkretno reći u ovom trenutku, zaključio je Merćep. 

Prema pisanju medija, najizgledniji uzrok požara bio je pražnjenje elektriciteta iz mreže javne rasvjete.

- Radi se o požaru krovišta pri čemu su stradali poslovni prostori, međutim nagorjela su dva privatna stana tako da se radi o preko 15.000 kvadrata, kazala je glasnogovornica Policijske uprave zagrebačke Marija Goatti. Komentirajući navode da je uzrok požara struja, kazala je da je na mjestu događaja ekipa za očevid PU  zagrebačke koja će istražiti kako je do požara došlo. 

- Požar koji je zahvatio cijelo krovište zgrade koja se naslanja na Arheološki muzej ugašen je zahvaljujući promptnoj reakciji vatrogasaca. Sa strane muzeja mogu reći da nema nikakve štete. Da vatrogasci nisu tako brzo reagirali, ne želim ni pomisliti što bi se dogodilo, izjavio je ravnatelj muzeja Sanjin Mihelić. Dodao je da sada treba vidjeti hoće li možda voda kojom je gašen požar prodrijeti u prostorije muzeja. Zasad se to ne vidi. 

Samo pukom srećom nitko nije ozlijeđen jer su stanari zgrade odmah evakuirani. Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet rekao je da je evakuirano svih 20-ak stanara.

Oštećene su i okolne zgrade.


- Zatekli smo popucale prozore. Na sreću, ništa nije bilo s našom zgradom, rekao je Leon Benko, djelatnik u zgradi pored.


- Mislila sam da mi je doma to pa sam zvala službe i izašla vidjeti ovaj užas, rekla je Lada, stanarka obližnje zgrade.


Gradonačelnik Zagreba o uzrocima požara nije govorio, nego se osvrnuo na rad vatrogasaca. Pohvalio je njihovu brzinu i spremnost te dodao da će im grad unaprijediti uvjete rada i povećati kapacitete.


- Trenutno se zapošljava 50-ak vatrogasaca, dobar dio njih je već i zaposlen. Isto tako ću podsjetiti da smo podijelili nekoliko desetaka vozila, rekao je Tomislav Tomašević.


Berislavićeva ulica cijeli dan bila je zatvorena za promet jer je policija obavljala očevid kojim će se utvrditi uzrok požara. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!