20:06 / 01.06.2021.

Autor: Šime Vičević/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Cijeli dan u Saboru rasprava o iskazivanju nepovjerenja Berošu

Ministar Vili Beroš i premijer Andrej Plenković

Ministar Vili Beroš i premijer Andrej Plenković

Foto: Patrik Macek / Pixsell

U Saboru je od jutros trajala rasprava o iskazivanju nepovjerenja ministru zdravstva Viliju Berošu. Zahtjev je potpisao 41 oporbeni zastupnik, a iako će o tome glasati sutra, ishod je unaprijed poznat. Vlada je odbacila sve razloge koje je navela oporba, a saborska većina zahtjev za smjenu nazvala čistim politikantstvom.

Na inicijativu SDP-a, oporba traži Berošev odlazak zbog dugova u zdravstvu, problema u opskrbi lijekovima i sustavu cijepljenja. I tu niz ne prestaje.

- Imamo javne nabave koje se ugovaraju po klijentelističkim i koruptivnim metodama, imamo unutarstranačko kadroviranje po bolnicama. Ministar Beroš, i ne može se to drugačije reći, mora otići, rekao je Peđa Grbin, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a.

Premijer Andrej Plenković sva oporbena prozivanja - odbacuje.

- Ministar Beroš bit će ministar u Vladi i zajedno s cijelom ekipom i dalje se boriti. Ogromna razlika između vas i nas se vidi i danas i hrvatski narod je vidi, vidio je i na lokalnim izborima prije dva dana ili prije 15 dana, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković. 

- Konstruktivne kritike su dobrodošle, međutim kritike bazirane na neistinama, konstrukcijama su za najveću osudu, istaknuo je ministar Beroš.

Dok je oporba nabrajala ono što smatra propustom, vladajući njihov prijedlog nazivaju pamfletom.

- Gdje je nestala korona na dan izbora, kad se preko granice moglo prijeći bez testa na koronu i bez samoizolacije, upitala je Marina Opačak Bilić, SDP.

Ministar Beroš odgovara da je svaka odluka Stožera temeljena na mišljenju struke. A pitanja su išla u različitim smjerovima.

- Sestra predsjednika zagrebačkog HDZ-a, Davorka Herman, članica je Upravnog vijeća Agencije za lijekove, vaš rođak Ivica Lukšić je ravnatelj bolnice Dubrava, oba slučaja su udžbenički primjeri nepotizma, rekla je Karolina Vidović Krišto, nezavisna saborska zastupnica.

- Recite vi to točno meni, kako bi rekao Boris Dvornik u "Čoviku i po", a kako smo to točno Lukšić i ja rod, po kojoj liniji, upitao ju je premijer. 

- Ne znam zašto ste nervozni. Pobijedili ste kao što sami kažete premoćno na izborima. Dobro, mislim, ova bahatost je meni OK što imate vi, to je politička arena, tak da se možemo malo fajtat, rekao je Siniša Hajdaš Dončić, SDP.

- Naša diskusija se ne bi trebala fokusirati samo na jednu osobu i njene grijehe, a nabrojat ću ih sedam. Sedam grijeha ministra Beroša, već na potpuno promašenu zdravstvenu politiku HDZ-ove vlade, rekao je Nino Raspudić, nezavisni saborski zastupnik, Most.

- Ne mislim da sam bezgrešan, ali vrlo rado bih odgovorio na ove optužbe na svoj račun. Vrlo ste u krivu kada mislite da je samo web stranica za naručivanje platforma, rekao je Beroš.

Vladajuća većina već je najavila da će inicijativu oporbe odbiti na glasovanju, koje će biti održano - već sutra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!