Što skriva Brodarski institut i što se prodaje?

14:16 / 22.05.2019.

Autor: T.V./HRT/Hina

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Brodarski institut objavio je javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju dijela nekretnine te tvrtke, upravne zgrade, pratećih objekata i dvorišta u Novom Zagrebu ukupne površine od oko 20.000 kvadrata po početnoj cijeni od 12,14 milijuna kuna.
Brodarski institut objavio je javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju dijela nekretnine te tvrtke, upravne zgrade, pratećih objekata i dvorišta u Novom Zagrebu ukupne površine od oko 20.000 kvadrata po početnoj cijeni od 12,14 milijuna kuna te je pozvao sve zainteresirane da pismo interesa s pratećom dokumentacijom dostave do 19. lipnja.

Kako se ističe u javnom pozivu, nekretnina južno od zagrebačke Sortine ulice i zapadno od Avenije Većeslava Holjevca prodat će se prema trenutačnom zemljišnoknjižnom i pravnom stanju u trenutku zaključenja ugovora i to po principu ''viđeno-kupljeno''. Osim toga, zainteresirani potencijalni kupci dužni su prilikom iskazivanja interesa za kupnju navedenih nekretnina upoznati se s važećom prostorno-planskom dokumentacijom i uvjetima gradnje.

Javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju nekretnina Brodarskog insituta bio je objavljen u dnevnim novinama jučer, isti dan kada je izaslanstvo kineske brodograđevne kompanije China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) posjetilo tu tvrtku u Zagrebu. Ministar gospodarstva Darko Horvat ocijenio je kako je u razgovoru Kineza i predstavnika Brodarskog instituta ostvaren "korak naprijed u potencijalnoj budućoj suradnji", uz napomenu da je izaslanstvo obišlo svih 14 laboratorija tog instituta.

Javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju dijela nekretnina Brodarskog instituta uslijedio je nakon što je krajem siječnja bio obustavljen postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad tom tvrtkom pokrenut u listopadu prošle godine i na prijedlog Financijske agencije (Fina) u kojem se navodilo da je Brodarski institut imao evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana i u ukupnom iznosu od 9,877.965 kuna.

No, postupak za otvaranje stečaja bio je obustavljen kada je sudu bila dostavljena potvrda da Brodarski institut više nema nepodmirenih obaveza, da mu račun više nije u blokadi te da su prestale pretpostavke za otvaranje stečajnog postupka.

Što skriva Brodarski institut?

Četiri godine nakon završetka Drugog svjetskog rata počinje izgradnja Brodarskog instituta. Građen u etapama i organiziran po paviljonima, Institut je izgrađen 1959., a projektirao ga je Marijan Haberle, kreator, između ostalog, Velesajma i Dvorane Vatroslava Lisinskog.

- Unutar Instituta, izgrađen je i 276 metara dug, 12 i pol širok te 6 metara dubok bazen - Ujedno i najveći laboratorij u Brodarskom institutu, sigurno i Hrvatskoj, a i šire. U bazenu se provode modelska ispitivanja. Bazen je opremljen kolicima koja postižu brzinu od 14 metara u sekundi. Rade se ispitivanja brodova i drugih plovnih objekata na mirnoj vodi i na valovima jer se na kraju bazena nalazi i generator valova, opisala je za Hrvatski Radio Sljeme Marta Pedišić Buča iz Brodarskog instituta.

- Izgrađen je i okrugli bazen promjera 32 metra u drvenoj kupoli koju je projektirao istaknuti graditelj mostova, Krunoslav Tonković, projektant i Mosta slobode - Okrugli bazen je bio izvorno zamišljen kao bazen za ispitivanje ispravljivosti, prije svega se to odnosilo na vojne projekte. U današnje vrijeme, razvojem tehnologije, takva vrsta ispitivanja ne mora se provoditi u takvom laboratoriju. Projekti koji se rade u tom bazenu su pretežno interesi na razini države: ispitavanja o opasnosti od poplava, hidrocentrala i slično, rekla je Pedišić Buča.

Brodarski institut, koji se proteže na 120 tisuća četvornih metara, nazvan je još i "Botaničkim vrtom Novog Zagreba"

- Arboretum je uređen tijekom 1960-ih po projektu Mire Halambek Wenzler, inače autorice Jaruna. Ovdje su birane vrste. Primjetio sam Japanski cedar i još neke rijetke vrste koje nisu uobičajene u zagrebačkom pejzažu, ali one se ovdje mogu vidjeti, objasnio je Saša Šimpraga iz projekta "Motel Trogir".

Brodarski insititut imao je iznimno veliku i značajnu ulogu u razvoju hrvatske brodogradnje tijekom više desetljeća te je dominantno podupirao domaću industriju i brodogradilišta uključivši pulski Uljanik, riječki 3. maj, kao i splitski Brodosplit.

Osnivač Brodarskog instituta je Republika Hrvatska, temeljni kapital tog društva s ograničenom odgovornošću je 53,9 milijuna kuna, a kao glavni predmet poslovanja navodi se istraživanje tehnologije i tehnološki razvoj te tehničko ispitivanje i analiza.

Kao trgovačko društvo, Brodarski institut  prihode je ostvarivao komercijalnim ugovorim, a 40 posto prihoda ostvarivao je na inozemnom tržištu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!