Što sve bilježe prometne kamere i možete li se "izvući"?

12.02.2023.

10:02

Autor: Ivica Grudiček/Vijesti/P.F./HRT

Prometna kamera

Prometna kamera

Foto: Vijesti / HRT

Desetak kamera za nadzor prometa i brzine postavljeno je u posljednje vrijeme na području Varaždinske i Međimurske županije. Kamere su tehnološki vrlo napredne i uz prekoračenje brzine njima će policija nadzirati i druge prekršaje - poput uporabe mobitela ili nekorištenja sigurnosnog pojasa.


Desetak novopostavljenih kamera za mjerenje brzine na području  Varaždinske i Međimurske županije od Lepoglave do Ludbrega.

Kakve su karakteristike tih kamera objasnio je Danijel Posavec iz Policijske uprave varaždinske.

- Kamere mjere brzinu do 300 km/h. Većih brzina na našem području nismo nikad evidentirali. Te kamere osim što mjere brzinu,  registriraju i evidentiraju i sve ostale prekršaje - korištenje mobitela u vožnji, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisnog pretjecanja, nepropisnog kretanja vozila kolnikom. To su sve prekršaji koje možemo procesuirati, rekao je Posavec.

- Te kamere evidentiraju sva vozila koja se kreću dionicom na kojoj su postavljene što znači da i oni vozači koji nisu u prekršaju i te vozače policija može naknadno procesuirati u smislu nekog drugog prekršaja osim brzine, dodao je.

Napomenuo je kako se za prekoračenje brzine do 30/km iznad dopuštene može se zatražiti od policije upozorenje ako nije vozač kažnjavan i nema upozorenje u posljednjih godinu dana.

Također je istaknuo kako se na dionicama na kojima su kamere postavljene, pa i ne samo na mikrolokaciji kamere nego i na dužoj dionici ceste, stanje sigurnosti se znatno poboljšalo i na tim dionicama nema teških prometnih nesreća.

- Ono što je najbitnije, utvrđeno je da većina vozača na tim cestama poštuje prometne propise o brzini kretanja vozila, naglasio je Posavec.

Doznajte još korisnih informacija o kamerama i ponašanju u prometu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!