Stoltenberg za HRT: Pozivamo Rusiju i Asada da prestanu s ofenzivom

04.03.2020.

18:40

Autor: Dnevnik/B.A./IMS HRT

default error photo
NATO snažno podržava mogućnost traženja diplomatskog, mirnog rješenja u Siriji, rekao je glavni tajnik.
Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg danas je u intervjuu za HRT pozvao Rusiju i režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada da prestanu s bombardiranjem i da na konstruktivan način sudjeluju u naporima UN-a da se pronađe mirno rješenje za Siriju.

- Stoltenberg se sastao s Plenkovićem i Milanovićem
- Erdogan postavio uvjete za kraj migrantske krize

Stoltenberg je danas u posjetu Hrvatskoj. Sastao se s premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Zoranom Milanovićem te sudjeluje na sastanku s europskim ministrima obrane.

U večerašnjem Dnevniku objavljen je dio intervjua koji u cijelosti možete pogledati sutra u Studiju 4.

- NATO snažno podržava mogućnost traženja diplomatskog mirnog rješenja. NATO kao takav nije involviran u Siriji, no neke naše države članice jesu. Mislim da su ono što vidimo u Siriji, pogotovo u pokrajini Idlib, posljedice užasnoga nasilja. To su također posljedice nasilja koje propagiraju Asadov režim i Rusija. Vidimo da to u ovom trenutku izaziva mnogo žrtava među civilima i mnogo patnje među građanstvom. To stotine tisuća ljudi prisiljava da odu iz vlastitih domova. Pozivamo Rusiju i Asadov režim da prestanu s bombardiranjem, da prestanu s ofenzivom, da poštuju međunarodno pravo i da na konstruktivan način sudjeluju u naporima UN-a da se pronađe mirno rješenje jer je to jedini način da se riješi sukob u Siriji, rekao je Stoltenberg.

Dodao je da sukob u Siriji izaziva posljedice za sve članice EU-a i NATO-a, i to zbog mnogih razloga, među kojima je i povećan broj izbjeglica iz Sirije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!