Strah, zabrinutost i otpor zbog najave gradnje spalionice u KBC-u Zagreb

19.01.2023.

Zadnja izmjena 17:43

Autor: I.B./P.F./Dnevnik/IMS/HRT

STOP spalionici Rebro

STOP spalionici Rebro

Foto: HTV / HRT

Najava gradnje spalionice medicinskog otpada u KBC-u Zagreb izazvala je lavinu reakcija. Zabrinuti građani okupljeni oko Inicjative Stop spalionici Rebro potpisali su više od 2700 potpisa u peticiji za zaustavljanje gradnje spalionice. Štetna je za zadrvalje i okoliš tvrde i ne smije se graditi 50 metara od obiteljskih kuća i zgrada, u blizini vrtića i osnovne škole. Gradonačelnik traži obrazloženje a iz KBC-a Zagreb krajem mjeseca najvaljuju izlaganje studije i javnu raspravu.

Građanska inicijativa - STOP spalionici Rebro oštro se protivi najavljenoj izgradnji objekta za gospodarenje opasnim medicinskim otpadom u krugu KBC-a Zagreb.

Bio bi u neposrednoj blizini naselja, škole, vrtića i parka Maksimir. Ističu da studija sadržava brojne nelogičnosti te su dosad prikupili 3652 potpisa protiv izgradnje. Javna rasprava traje do kraja mjeseca.

Umjesto sazvane javne rasprave koja je trebala biti za tri dana, iz Ministarstva gospodarstva i KBC-a Zagreb stigla je obavijest o promjeni lokacije i termina na 27. siječnja.Slučaj je komentirao i zagrebački gradonačelnik.

- Što se mene tiče ja inzistiram da investitor, a to je državna bolnica KBC Zagreb pa onda i resorno ministarstvo pojasni i nama i javnosti cijeloj i svim političkim opcijama u Gradu Zagrebu zašto su odabrali tu tehnologiju i zašto su odabrali tu lokaciju. U tom smislu i služi javna rasprava da oni to obrazlože, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Pitanje spalionice je etičko i znanstveno pitanje, smatra fizikalni kemičar prof.dr. sc. Stanko Uršić te ističe opasno djelovanje dioksina. 

- Onda gospoda misle to riješiti aktivnim ugljenom i na HCO3 itd. Dakle bajke za malu djecu. Onaj tko je došao na takvu ideju je ili neozbiljan, neodgovoran ili neznalica ili nešto drugo što ja neću reći, istaknuo je Uršić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!